Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda rokovala v kaštieli. Ministri prejednávali príspevok vo výške milióna eur
Zdielať na

Vláda rokovala v kaštieli. Ministri prejednávali príspevok vo výške milióna eur

Google News Button Sledovať správy

HANUŠOVCE NAD TOPĽOU / Slovenskí ministri na čele s premiérom sa stretli v Hanušovciach nad Topľou. Vláda rokovala v kaštieli, ktorý kedysi patril urodzenému rodu Dežéfiovcov. Aj v utorok mala na programe okrem prerokovania doterajších plnení Akčného plánu, aj schválenie ďalšej časti regionálneho príspevku vo výške jedného milióna eur.

Zasadnutie vlády sa nieslo v znamení dažďa a tak trochu návratu do aristokratických časov. "Členov vládneho kabinetu sme privítali," uviedol Samuel Bruss, kštieľ Hanušovce nad Topľou. "To je niečo akoby mal vyzerať aj ten cestovný ruch a prezentácia krajiny," uznal a pochválil predseda vlády SR Peter Pellegrini. 

V okrese Vranov nad Topľou bola v roku 2016 miera evidovanej nezamestnanosti viac ako 18 percent. Po troch rokoch je to aj vďaka Akčnému plánu o 5 percent menej. "V tomto okrese je už zazmluvnených 90 miliónov eur," informoval Richard Raši, podpredseda vlády pre investície. "Od prijatia akčného plánu tu bolo vytvorených 2228 pracovných miest," objasnil Branislav Ondruš, štátny tajomník ministerstva práce. V konkrétnych číslach bolo na tamojších úradoch práce pred tromi rokmi evidovaných viac ako 7000 ľudí, dnes o je to 2000 menej. "Nebyť týchto prostriedkov z Európskej únie by sme si tieto projekty nemohli dovoliť," poznamenal Peter Pellegrini, predseda vlády SR. 

Viacerí ministri na východe stihli aj iný program. Minister životného prostredia sa v Nižnom Hrušove zúčastnil pracovného stretnutia. Témou bolo odkalisko pri dedinke Poša, proti ktorému ľudia už neraz protestovali a ktoré tam už podľa sľubov dávno nemalo byť. "To odkalisko stále funguje, boli vydané povolania podľa ktorých," povedal László Szólymos, minister životného prostredia. 

Vláda dostala na stôl návrh na schválenie ďalšej často regionálneho príspevku vo výške jedného milióna eur na 64 konkrétnych projektov. Rekonštruovať sa budú chodníky, cesty, strechy, či cintoríny. Dokonca milión rozšírila dnes o ďalšie projekty. "Musím odmietnúť a povedať rázne nie nadávaniu na Európsku úniu," povedal Peter Pellegrini. "Keby sme neboli členmi Európskej únie, tak sa zastaví rozvoj 6 z 8 krajov Slovenska," dodal Richar Raši.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy