Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Problém s hokejovými dresmi a hymnami už rieši vládna koalícia. Smer-SD sa ale drží bokom
Zdielať na

Problém s hokejovými dresmi a hymnami už rieši vládna koalícia. Smer-SD sa ale drží bokom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vládna koalícia musí riešiť nepríjemnú situáciu s dresmi a hymnami, za ktorú si však môže sama. Príčinou je zákon o štátnych symboloch, ktorý predložila SNS a partneri ju podporili. Prezident Andrej Kiska spornú novelu vrátil do parlamentu, a Bélu Bugára s Andrejom Dankom tým dostal do pozície - kto z koho.

"Buď bude nespokojný Andrej Danko, lebo bude zamietnutý návrh zákona, ktorý predložili jeho poslanci, a o ktorý sa usiloval, alebo bude nespokojný Béla Bugár, lebo sa do zákona dostane zákaz hrania maďarskej hymny. Aj vďaka tomu, že za to hlasovali poslanci Most-Híd," vyjadril sa poslanec NR SR za OKS Ondrej Dostál. Takto situáciu vníma opozičný poslanec Dostál, ktorý už dávno upozorňoval na možné dôsledky. Celé to vzniklo ešte na jeseň, keď národniarov rozčúlil návrh nových dresov slovenských hokejistov. Následne zákonom chceli donútiť športovcov -reprezentantov, aby museli nosiť štátny znak. "Žiadne tri hokejky nemajú čo robiť v trojvrší," poznamenal Andrej Danko. 

Popritom sa ale vynorili aj nejasnosti o hraní cudzích hymien, čo podráždilo hlavne Maďarov. Keďže vraj z nepozornosti za to hlasovali aj poslanci Mosta, rýchlo začali sľubovať nápravu. "Prvýkrát sa to stalo Mostu-Híd. Ospravedlňujeme sa za to," vyhlásil Béla Bugár podpredseda NR SR z Mosta- Híd. 

Výhrady voči novele mal aj prezident Andrej Kiska. Vrátil ju poslancom, aby ju v máji odmietli ako celok. Ak ho snemovňa vypočuje, bola by to zahanbujúca facka pre SNS. "Podstata toho je, že hokejová reprezentácia má mať štátny znak," uviedol Danko.  Ak ale parlament novelu opakovane schváli, bude to dočasná prehra Mostu- Híd. Bugárovci ale v takom prípade predložia nové paragrafy, ktoré by mali uspokojiť všetkých.  "Zmeníme tento zákon, práve preto, aby sme upokojili emócie, lebo chceme tu naďalej dobré spolužitie," povedal Tibor Bastrnák, predseda poslaneckého klubu Most- Híd. 

Tretia vládna strana sa v tomto spore drží bokom. Možno aj preto, že Smer má nepochybne mnoho informácií o tom, že ľudí na Slovensku oveľa, oveľa viac, trápia iné veci. "Cirkus, musím povedať, ktorý vznikol okolo tých symbolov na hokejových dresoch slovenskej reprezentácie, nestál za to. Je to zbytočné," dodal Jaroslav Baška za SMER-SD. 

V Dunajskej Strede spievali cudziu hymnu aj napriek zákazu. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy