Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Andrej Danko kritizuje dresy slovenských hokejistov: Hokejky nie sú štátnym znakom
Zdielať na

Andrej Danko kritizuje dresy slovenských hokejistov: Hokejky nie sú štátnym znakom

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podľa predsedu NR SR Andreja Danka by mali mať hokejisti na Majstrovstvách sveta na hrudi štátny znak. Podľa neho štátny znak nie sú tri hokejky, ktoré majú aktuálne na dresoch. Otázkou teraz zostáva, čo bude s dresmi. Majstrovstvá sveta v hokeji sa pritom budú konať na Slovensku už o pár týždňov. Novela zákona o štátnych symboloch je skúškou aj pre vládnu koalíciu.

Dankovcov ešte na jeseň rozčúlil návrh nových dresov slovenských hokejistov, a tak chceli zákonom donútiť športovcov - reprezentantov, aby museli nosiť štátny znak. Koaliční partneri im to síce bez väčšieho nadšenia, avšak predsa len, odhlasovali.

Nové logo štátnej reprezentácie predstavil Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH). Reprezentanti majú mať na dresoch znak - tri hokejky. "Ak niekto reprezentuje Slovenskú republiku, ak niekto od Slovenskej republiky poberá nemalé dotácie, tak by sa im mal na hrudi týčiť slovenský štátny znak. A nie nejaká deformovaná napodobenina," vyhlásil predseda Národnej rady Andrej Danko. Podľa jeho slov nesprávna interpretácia a následná zavádzajúca medializácia zákona o štátnych symboloch zbytočne eskaluje napätie medzi národnostnými menšinami. "Cirkus, ktorý vznikol okolo tých symbolov na hokejových dresoch slovenskej reprezentácie nestál za to, je to zbytočné," povedal poslanec NR SR za Smer Jaroslav Baška. 

Ako Danko poznamenal novela nie je nasmerovaná proti futbalovým fanúšikom maďarskej národnosti. "Mne záleží na dobrých vzťahoch s národnostnými menšinami, ktoré na Slovensku žijú. Ak by malo byť ublížené akokoľvek a komukoľvek z národnostnej menšiny, a to je jedno, či pôjde o Čecha, Maďara, či Rusína, budem prvý, kto bude hájiť ich práva," konštatoval.

Pravidlá, ktoré prináša novela

Poslanci 27. marca schválili návrh Slovenskej národnej strany na zvýšenie ochrany štátnych symbolov ako jedného zo základných pilierov štátnosti, ktorý vychádza priamo z Ústavy Slovenskej republiky. Cieľom novely zákona o štátnych symboloch SR je tiež ochrana tradícií, ktoré súvisia s používaním štátnych symbolov, a aj ochrana štátnych symbolov pred ich znevažovaním v elektronickej komunikácii a v digitálnej podobe. Poslanci SNS novelou reagujú na logo, ktoré na dresoch začali používať hokejoví reprezentanti. Novelou sa zavádza povinnosť športovej reprezentácie SR na významných súťažiach a pri príprave na túto súťaž reprezentovať Slovenskú republiku umiestnením štátneho znaku na športovom odeve. Národniari zákonom zavádzajú aj nový pojem „národný symbol“. Novela taktiež zakazuje hranie alebo spievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu. Nezaradený poslanec Zsolt Simon vyhlásil, že koalícia tým eskaluje napätie medzi Maďarmi a Slovákmi.

"Slovenská národná strana je ochotná nájsť takú štylizáciu znenia zákona, ktorá jasne definuje, že úprava hrania a spievania štátnych hymien sa týka len štátnych sviatkov, či pamätných dní," zdôraznil Danko. Táto úprava sa však týka aj slovenskej hymny, nie iba hymien iných štátov.

Prezident novelu vetoval

Novelu prezident Andrej Kiska vo štvrtok vetoval a vrátil Národnej rade SR na opätovné prerokovanie ako celok. O vrátenie zákona ho požiadali okrem iných aj predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko a predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Prezident považuje ustanovenia zákona za rozporné s princípom právnej istoty. Kiska poukázal na vágnosť použitých pojmov v súvislosti s právnou úpravou použitia štátneho znaku na športovom odeve reprezentáciou Slovenskej republiky. To môže podľa neho v praxi vytvárať veľký priestor na interpretáciu a spôsobiť tak právnu neistotu. 

Podľa opozičného poslanca Dostála, ktorý už dávno upozorňoval na možné dopady, parlament najbližšie buď novelu opätovne schváli v pôvodnom znení, alebo vôbec neprejde. "Buď bude nespokojný Andrej Danko, lebo bude zamietnutý návrh zákona, ktorí predložili jeho poslanci, a o ktorý sa usiloval. Alebo bude nespokojný Bugár, lebo sa do zákona dostane zákaz hrania maďarskej hymny," poznamenal poslanec NR SR za OKS Ondrej Dostál.

Na bezpečnosť počas MS v hokeji budú dohliadať policajti. Pozrite si reportáž, ako to bude fungovať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy