Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Trump: O imigrácii rozhoduje jediný človek. Viete kto? Ja
Zdielať na

Trump: O imigrácii rozhoduje jediný človek. Viete kto? Ja

Archívna reportáž

WASHINGTON / Prezident Donald Trump (72) pri príležitosti otvorenia novej budovy ministerstva pre vnútornú bezpečnosť povedal, že o otázke imigrácie v Spojených štátoch rozhoduje jediný človek - on sám. Po odchode ministerky Kirstjen Nielsenovej sa čaká, kto ju nahradí. Zatiaľ je touto funkciou poverený riaditeľ Colného a imigračného úradu Kevin McAleenan.

V médiách sa špekuluje o tom, že za zmenami v migrantskej polícii stojí 33-ročný poradca Bieleho domu Stephen Miller, ktorý zaujal nezmieriteľné stanovisko, objavili sa špekulácie, že by to mohol byť on, ktor o otázkach rozhoduje. Trump na to povedal: "Stephen je vynikajúci chlapík, je to báječná osoba, skvelý človek. Ale úprimne, je len jedna osoba, ktorá to riadi. Viete, kto to je? Ja."

​Na otázku, či by mohol viesť ministerstvo McAleenan, Trump povedal, že by sa to mohlo stať. "Máme ďalších, ale práve teraz je on ten pravý," dodal Trump deň potom, čo uviedol, že nemieni obnoviť kritizované odoberanie detí ilegálnym migrantom, ako ešte nedávno hrozil. "Neplánujem to," povedal, ale hneď dodal: "Pretože to neuplatňujeme, vidíme prichádzať viac ľudí. Prichádzajú ako na piknik."

​Migrantov chcú presúvať. Cieľom majú byť mestá, ktoré nepodporujú Trumpovu politiku

Biely dom sa opakovane snažil prinútiť americké imigračné úrady, aby prepravovali nelegálnych migrantov z internačných centier do miest, ktoré sa bránia migračnej politike terajšej vlády ako sú San Francisco, New York, Los Angeles alebo Chicago. Úrad pre imigráciu a clá (ICE) vždy žiadosť vlády odmietol, napísal v piatok denník The Washington Post.

Migrantov zadržaných na hranici s Mexikom mali autobusmi prepraviť do takzvaných azylových miest, ktoré odmietajú nelegálnu migráciu trestať, čím sa stavajú proti terajšej oficiálnej politike Bieleho domu. Podľa pracovníkov amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti o ich presun vláda poprosila prvýkrát vlani v novembri, kedy sa k južným hraniciam USA blížila karavána prisťahovalcov zo stredoamerických štátov. Žiadosť sa opakovala tento rok vo februári, kedy sa demokrati v Kongrese postavili proti financovaniu múru, ktorý chce prezident Trump vystavať na hranici s Mexikom.

Donald Trump pochválil členské štáty, že zvýšili dotácie na obranu. Zároveň ale dodal, že je to stále málo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy