Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Parlament schválil zákon o zastropovaní dôchodkového veku. Ženy budú zvýhodnené
Zdielať na

Parlament schválil zákon o zastropovaní dôchodkového veku. Ženy budú zvýhodnené

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na piaty pokus sa podarilo Smeru zaradiť do programu schôdze hlasovanie o dôchodkovom strope. Ústavný zákon, ktorým sa od júla tohto roka zavedie strop na dôchodkový vek na 64 rokov, poslanci NR SR nakoniec schválili. Zavedenie stropu na penzijný vek podporili poslanci za SNS, Sme rodina, ĽS Naše Slovensko, traja poslanci za Most-Híd a piati nezaradení poslanci.

Za schválenie ústavného zákona hlasovalo 91 poslancov, 37 bolo proti a 15 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania. Parlament schválil ústavný zákon od poslancov za Smer-SD, ktorým sa od júla tohto roka zavedie strop na dôchodkový vek na 64 rokov. Žena, ktorá vychovala jedno dieťa, bude mať právo ísť do dôchodku najneskôr v 63,5 roku. Ak žena vychovala dve deti, bude môcť ísť do penzie najneskôr v 63 rokoch a žena s tromi a viacerými vychovanými deťmi bude mať strop na dôchodkový vek 62,5 roka. 

"Toto hlasovanie je dôkazom toho, že ak sa dobre a kvalitne pripraví návrh zákona, pokiaľ je tu snaha rokovať, sme schopní dosahovať ústavnú väčšinu v témach, ktoré sú pre túto krajinu mimoriadne dôležité. Chcem sa výslovne poďakovať všetkým poslancom NR SR za SMER-SD, idem do radu ako hlasovali - SNS ako koaličnému partnerovi, poslancom  ĽSNS, Mostu- Híd, ktorí sa pridali, poslancom zo strany Borisa Kollára SME Rodina a nezaradeným poslancom, ktorí sa jasne k tejto téme pridali. Vytvorili tak 91 hlasov a potrebnú ústavnú väčšinu," vyjadril sa Robert Fico. Zavedenie stropu na penzijný vek okrem politických strán podporili nezaradení poslanci Alena Bašistová, Rastislav Holúbek, Juraj Kolesár, Peter Marček a Martina Šimkovičová. 

"Je kopec hejterov a ja sa pýtam, keby sme tento návrh zákona nepodporili, komu by sme pomohli, ľuďom? Už v 62,5 roka sú zodratí," vyjadril sa Boris Kollár. 

Celé vyjadrenie Roberta Fica si môžete pozrieť TU: 

Béla Bugár za Most - Híd sa vyjadril, že nepodporí návrh na zastropovovanie dôchodkov. Elemér Jakab ho ale v hlasovaní podporil. "Béla Bugár povedal, že máme voľné hlasovanie. Pri prvom som nehlasoval ale teraz som hlasoval tak ako som hlasoval. My máme dobrú klímu v klube, takže každý podľa svojho presvedčenia hlasoval," vyjadril sa s tým, že to nevníma tak, že by Most-Híd nedodržal slovo. "Podľa najlepšieho svedomia a vedomia som hlasoval "za." Za opozíciu niekto hlasoval za, niekto proti," dodal.

"Viackrát sme povedali, že to nie je šťastný návrh, predpokladám, že nie je veľmi šťastný," dodal Tibor Bastrnák za Most-Híd. 

Do ústavy zaviedli aj ustanovenia o minimálnej mzde

Schválený ústavný zákon obsahuje aj ustanovenia o tom, že primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia, ako aj o tom, že štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok. Do ústavného zákona vložili poslanci za Smer-SD aj ustanovenia o minimálnej mzde. V návrhu ústavného zákona sa uvádza, že "každý zamestnanec má právo, aby jeho odmena za vykonanú prácu nebola nižšia ako minimálna mzda". Podrobnosti o úprave minimálnej mzdy ústavný zákon ponecháva na obyčajný zákon.

"Zamestnanec nemôže pracovať za mzdu, ktorá je nižšia ako minimálna mzda. Je to obrovský pokrok, ak sa nám podarilo takýto inštitút dostať do  polohy Ústavy SR. Sú tu rôzne neoliberálne názory, že Inštitút minimálnej mzdy je zlý a vedie k nezamestnanosti. Zdvíhame minimálnu mzdu ako sa dá, a aj ju budeme zdvíhať," vyhlásil Fico. 

Problémy pre nový spôsob zastropovania? 

K ústavnému zavedeniu stropu dôchodkového veku má zásadné výhrady Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Upozornila na to, že výška novopriznaných dôchodkov sa v porovnaní so súčasnou legislatívou do budúcnosti automaticky zníži takmer o 10 %, a to následkom menšieho počtu odpracovaných rokov u ľudí odchádzajúcich do dôchodku.

Zavedenie stropu penzijného veku podrobili ostrej kritike aj zamestnávatelia. Tento krok podľa Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) ohrozí stabilitu verejných financií a budúcim dôchodcom zabezpečí výrazne nižšie dôchodky, ako je to v súčasnosti. Opatrenie považujú za analyticky nepodložené, nezohľadňujúce dopady na ekonomiku, podnikateľské prostredie, verejné financie a v konečnom dôsledku ani na domácnosti. Zavedenie dôchodkového stropu považujú firmy za krajne nezodpovedné a v budúcnosti naň môžu doplatiť podľa stanoviska RÚZ široké vrstvy občanov, vrátane dôchodcov.

Veľké výhrady má aj Slovenská obchodná a priemyselná komora.Tento krok považuje komora za absolútne neadekvátny a nezodpovedajúci predstavám o fungovaní dobrého a stabilného dôchodkového systému. "Súčasný systém naviazania veku odchodu do dôchodku na priemernú dĺžku života človeka, tzv. automatický mechanizmus, považujeme za funkčný vzhľadom na ekonomický a demografický vývoj populácie," uviedla SOPK. 

Exekúcie dôchodcov narastajú. Po novom im ale z dôchodkov ostane viac. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy