Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rokovania budú pokračovať. Americké peniaze rozdeľujú ministrov
Zdielať na

Rokovania budú pokračovať. Americké peniaze rozdeľujú ministrov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na rokovaní vlády bolo v stredu viacero bodov. Tým rozhodne najdôležitejším je ale bod, ktorý sa čisto technicky v programe nenachádza. Ide o odmietnutie 105 miliónovej injekcie Američanov do našich letísk. Kolegu Gajdoša sa okrem premiéra budú na rozhodnutie SNS pýtať viacerí ministri.

Už vieme, že SNS, ministerstvo obrany, ale predovšetkým predseda SNS Andrej Danko má problém so 105-miliónovou investíciou na letiskách, konkrétne na vojenských letiskách v Sliači a v Kuchyni. "Slovensko nepotrebuje peniaze. Slovensko má v rozpočte na svoju obranu zabezpečené financie," uviedol Ján Hoľko, Ministerstvo obrany SR. "Vy hovoríte už o peniazoch a ešte nemáme ani projekt," dodal Peter Gajdoš, minister obrany SR. 

To znamená, že sa stopli rokovania s americkou stranou, aspoň toto avizoval pred rokovaním minister Gajdoš. Pred rokovaním vlády ale jasné nesúhlasné stanovisko prezentoval aj predseda vlády Peter Pellegrini. Ten hovorí o tom, že toto rozhodne ešte nie je uzavretá otázka a ministra obrany čakajú rozhovory aj s ním, s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom a rovnako s predsedom SNS Andrejom Dankom. Táto štvorica by sa na budúci týždeň mala stretnúť a diskutovať o tom, čo ale SNS považuje za v túto chvílu uzavretú vec.

"Ja si myslím, že to bola chyba," uviedol na margo financií László Sólymos, minister životného prostredia. "To letisko mám ja v portfóliu, čo sa týka Sliača. Mám otázky, ktoré nie sú zodpovedané," pripojil sa aj minister dopravy Arpád Érsek. "Pán minister Gajdoš prekročil svoju kompetenciu, o 105 miliónoch by mala rozhodnúť vláda" dodal aj Peter Žiga, minister hospodárstva. 

Peter Gajdoš sa novinárom vyhol. Prichádzajúci ministri boli veľmi kritickí, hovorili o tom, že toto nemá byť ani zďaleka uzavretá otázka. Čiastka 105 miliónov eur je príliš veľa, aby sme šmahom ruky tieto peniaze jednoducho zahodili. Budú sa snažiť ministra obrany presvedčiť, aby toto stanovisko ešte zvrátil. "Ja sa nebudem snažiť nikoho presvedčiť, bude oficiálne rokovanie ministra obrany, ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí a mňa. Počítam, že niekedy na budúci týždeň," vyjadril sa aj Peter Pellegrini, predseda vlády SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy