Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTOGALÉRIA: Zväzok ŠtB kandidáta na post ústavného sudcu Petra Kresáka
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Zväzok ŠtB kandidáta na post ústavného sudcu Petra Kresáka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Televízia JOJ získala z Ústavu pamäti národa pozostatok zväzku ŠtB poslanca za Most-Híd a kandidáta na post ústavného sudcu Petra Kresáka. V spise sú vybielené údaje o rodinných príslušníkoch, majetkové pomery a aj údaje z 90. rokov, ktoré ÚPN nemá právo zverejniť.

Spis, ktorý televízii JOJ poskytol Ústav pamäti národa, má 31 strán. Niektoré strany sú prázdne, na iných sú zase vybielené miesta. 

Spis pôvodne obsahoval návrh na získanie mena ESTER (neskôr len ESTR), prehlásenie o spolupráci, plán spojenia a ďalšie zložky. Spis rovnako obsahuje životopis Petra Kresáka rovnako aj zoznam ciest do zahraničia. Väčšina zväzku bola skartovaná v decembri 1989. "Bolo to obdobie tzv. Lorencových skartácií, kedy sa narýchlo, v súvislosti už s pádom režimu narýchlo skartovali zväzky, ktoré boli živé, otvorené, nearchivované. Zachovalo sa niekoľko dokumentov. Z nich najvýznamnejšie je Návrh na zavedenie zväzku, kde sa jasne identifikuje osoba, na ktorú je ten zväzok zavedený a aj dátum, kedy bola získaná k spolupráci. Ďalším dôležitým dokumentom je memorandum typa, čiže dokument, ktorý zhromažďuje informácie ešte predtým, než bola daná osoba získaná k spolupráci. Kedy sa zvažovalo, či sú podmienky na to, aby bol získaný a užitočný pre ŠtB," uviedol Michal Miklovič, pracovník sekcie Dokumnetácia ÚPN. 

"Nemáme dokument, na ktorom by bol jeho podpis so súhlasom na spoluprácu, pretože tento dokument bol skartovaný. V zachovaných dokumentoch vo zväzku je viacero zmienok o tom, že spoluprácu prijal, resp. súhlasil so spoluprácou," dodáva Miklovič. 

Tajní spolupracovníci boli vždy zaregistrovaní v určitej kategórii. Petra Kresáka viedli ako ideového pracovníka. "Tajný spolupracovník ESTR bol zaevidovaný v kategórii IS, čiže ideový spolupracovník. V tejto kategórii boli získavaní československí občania plne oddaní socialistickému zriadeniu, ktorí pre československú rozviedku mali prioritne pôsobiť v zahraničí a získavať informácie podľa inštrukcie rozviedky, prípadne aj na území Československa," uviedol Michal Miklovič. 

V spise sa píše: "Vo vzťahu k zemiam HN stojí na pozíciách odporu voči politike USA. Dokumentuje to v rámci prednášok a publicistickej činnosti, kde z pohľadov marxizmu-leninizmu kriticky analyzuje štátne právo kapitalistických krajín a jeho najdôležitejšie štátoprávne inštitúcie."

Chceli ho využiť počas študijného pobytu

Podľa Michala Mikloviča je v Memorande uvedené, že rozviedka chcela tajného spolupracovníka ESTR využiť počas študijného pobytu v USA. Predpokladalo sa totiž, že bude v kontakte s osobami, ktoré majú pracovný vzťah k záujmovým objektom rozviedky. "Priamo sú tam menované Biely dom a Ministerstvo zahraničných vecí USA a ako druhá možnosť alebo záujem je uvedené, že z titulu študijného pobytu by mal prístup k odbornej literatúre, ku ktorej by sa inak československá rozviedka nedostala," dodal Miklovič. 

Ku každému zväzku tajného spolupracovníka sa zakladaj aj takzvaný finančný podzväzok. Ukladali sa doň aj doklady o finančných nákladoch súvisiacich s tajnou spoluprácou. "Zväčša je tam dátum, dôvod, napríklad stretnutie v reštaurácii, suma a podpis príslušníka, ktorý zaplatil útratu," hovorí Michal Miklovič, pracovník sekcie Dokumentácia ÚPN. Takýto výpis ukázal novinárom Peter Kresák. Igor Matovič na následnej tlačovej konferencii uviedol, že sa týmto papierom Kresák usvedčil. Najskôr sú tam stretnutia a sumy evidované v československých korunách, neskôr v amerických dolároch. Podľa Matoviča to dokazuje to, že Kresák spolupracoval vedome aj v Spojených štátoch amerických, kde v osemdesiatych rokoch minulého storočia študoval. Kresák obvinenia odmieta s tým, že vedome s ŠtB nespolupracoval. Dokumenty, ktorými Kresák na tlačovej konferencii argumentoval pochádzajú z pražských archívov, kde bolo celkovo vedených 133 správ. 

SITA

  • SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy