Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nekonečný príbeh s nemocnicou Rázsochy. Odstránenie sa stále posúva
Zdielať na

Nekonečný príbeh s nemocnicou Rázsochy. Odstránenie sa stále posúva

BRATISLAVA / Nemocnica Rázsochy mala byť veľkou, modernou štátnou nemocnicou nielen pre Bratislavu. Miesto toho je len skeletom, ktorého odstránenie sa stále posúva. A tým pádom aj plánovaný termín dostavby. Šéf lekárskych odborov tvrdí, že ide o zámer.

Momentálne celý projekt novej nemocnice Rázsochy stojí na výbere firmy, ktorá zbúra starý skelet nemocnice. A to aj napriek tomu, že plány ministerky zdravotníctva boli ku koncu roka oveľa odvážnejšie. V rukách už chcela držať zmluvu s firmou určenou na búracie práce.

"Ak všetko dobre dopadne, začiatkom roka, alebo v prvom týždni v roku 2019 by sme mali podpísať zmluvu," povedala ministerka Kálavská 27.decembra minulého roka. Plán nevyšiel, keďže neúspešný uchádzač o búracie práce podal už tretiu námietku na Úrad pre verejné obstarávanie a čaká sa na jej vyhodnotenie.

"Úrad pre verejné obstarávanie sa ňou musí zaoberať, momentálne plynie 30 dňová lehota dokedy má dať záver," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Verdikt by mal byť známy najbližšie dni, no predseda lekárskeho odborového združenia vidí za nečinnosťou štátu pri Rázsochách to, že v Bratislave začal stavať nemocnicu aj súkromný investor.

"Každému je jasné, že táto nemocnica súkromná má jediné riziko v tom, že by to mala byť konkurenčná nemocnica na Rázsochách, teda štátna nemocnica a vychádza to tak, že tomuto súkromnému investorovi finančnej skupine v podstate bude vyhovovať, keď nebude mať konkurenciu," hovorí predseda lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. 

"Zaujímavosť takýchto argumentácií, že niekto je schopný sformulovať obvinenia bez akýchkoľvek dôkazov. Tento projekt je verejná, priznaná záležitosť. Ak to pán Visolajský má tendenciu označovať za nejakú konšpiráciu, tak to vyzerá smiešne, pretože s týmto projektom sme otvorene komunikovali voči verejnosti aj voči médiám," myslí si Martin Danko, manažér finančnej skupiny Penta. 

"Absolútne sa od týchto obvinení dištancujeme. Súkromné spoločnosti vnímame tak, že majú priestor v systéme, avšak majú len doplnkovú činnosť. Nie sú konkurenciou voči špičkovým štátnym univerzitným a fakultným nemocniciam," dodáva Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy