Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pedofil z Česka: Dievčatká ma samé zvádzali
Zdielať na

Pedofil z Česka: Dievčatká ma samé zvádzali

PRAHA / Za pohlavné zneužívanie dievčat v pražských materských školách a za dlhodobý sexuálny vzťah s jednou zo zverenkýň poslal súd učiteľa tanca Petra Dostála na deväť rokov do väzenia. K tomu mu uložil ústavnú sexuologickú liečbu a maximálny, teda desaťročný zákaz práce s deťmi. Matku znásilňovaného dievčaťa potrestal súd trojročnou podmienkou za obchodovanie s ľuďmi a za ohrozovanie výchovy. Verdikt nie je právoplatný. Dostál aj štátna zástupkyňa si ponechali lehotu na prípadné odvolanie. Obsah nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov.

"Pôsobil mnoho rokov v materských školách. Bol veľmi úspešný, milovaný dievčatkami aj chlapčekmi, učiteľky i rodičia si ho vážili," opísala Dostála predsedníčka senátu pražského mestského súdu Monika Křikavová.

Upozornila na to, že obžalovaný sa síce na súde kajal, ale túto ľútosť striedali jeho až agresívne slovné prejavy, v ktorých vinu zvaľoval na svojej zverenkyne: tvrdil, že ho dievčatká samé zvádzali, doprosovali sa jeho pozornosti. "Obeť nie je nikdy vinná. Dieťa nemá nikdy za žiadnych okolností zodpovednosť, má ju dospelý. Dieťa nie je dostatočne zrelé, aby vôbec mohlo pochopiť, čo sa deje," zdôraznila sudkyňa.

Dostál podľa rozsudku v rokoch 2015 a 2016 zneužíval desať dievčat v siedmich rôznych pražských škôlkach, jedenástu potom zneužil na letnom sústredení pri Strakoniciach. Dievčatá údajne pred skrytou kamerou bozkával, hladil, držal za zadok a tlačil sa k nim svojím prirodzením alebo vykonával kopulačné pohyby. U troch dievčat údajne zašiel ešte ďalej. Dvoma vo svojej izbe na tanečnom sústredení vykonával orálny sex.

S tretím dievčaťom chodil do reštaurácií, kde vystupovali ako zamilovaný pár, držali sa za ruky, bozkávali sa a Dostál dievčatko oslovoval "kráľovná", zatiaľ čo ona jeho "kráľ". Po dobu dvoch rokov s ňou navyše vykonával rôzne sexuálne praktiky, ktoré ju postupne cielene učil. Podľa rozsudku jej má uhradiť nemajetkovú ujmu vo výške 300 000, ďalším dvom obetiam má zaplatiť po 20 000 korún.

Polícia našla v Dostálovom byte usvedčujúce pornografické videá, muž sa k činom priznal. Obžalovaná žena, ktorá svoju dcéru pravidelne nechávala u Dostála cez noc, hoci vedela, že je pedofil, uviedla, že sa ním nechala zmanipulovať. Muž ju vraj presviedčal, že jeho vzťah s jej dcérou je prevažne platonický.

Matky si za mlčanie nechali platiť

Štátna zástupkyňa požadovala pre Dostála najvyšší možný trest, teda 12 rokov väzenia. Pre spoluobžalovanú ženu žiadala osem rokov za mrežami. Sudkyňa uviedla, že horná hranica sadzby za znásilnenie je určená pre činy s oveľa brutálnejším následkami alebo pre recidivistov. Zohľadnila aj to, že učiteľ doteraz nebol trestaný.

Matke dievčaťa súd uložil iba podmienečný trest, pretože uprednostnil záujem obete. Znalec totiž konštatoval, že dcérin narušený morálne, sexuálne, sociálne aj emočný vývoj možno zlepšiť len v úplnej rodine. Matka sa musí na základe rozhodnutia súdu podrobiť dohľadu probačného úradníka a programom psychologického poradenstva.

Sudkyňa skritizovala okolie Dostála aj obete za to, že boli k počínaniu obžalovaného ľahostajné. Naznačila tiež, že niektoré matky zneužívaných dievčat si nechali od učiteľa zaplatiť za to, že vec neoznámili. "Sexuálne zneužívanie je rozhodne častejšie, než si verejnosť dokáže predstaviť. Len málo prípadov sa ocitá pred súdom," podotkla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy