Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Chrípka úraduje, tento týždeň zatvorili 215 škôlok, základných aj stredných škôl
Zdielať na

Chrípka úraduje, tento týždeň zatvorili 215 škôlok, základných aj stredných škôl

Archívne video

BRATISLAVA / Chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) pribudlo v tomto týždni v porovnaní s predchádzajúcim o 13,3 percenta. Ako agentúru SITA informoval hlavný hygienik Ján Mikas, lekári nahlásili 92 981 akútnych respiračných ochorení (ARO).

​Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Trenčianskom. Najčastejšie postihli respiračné ochorenia deti do päť rokov. Komplikáciu lekári zaznamenali u 2 250 osôb, čo je 2,4 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (1 200). Ochorenia hlásilo 65 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 54 percent všeobecných lekárov pre dospelých.

Lekári v šiestom týždni nahlásili aj 16 043 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), čo predstavuje 17,3 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 43,8 percenta. Najviac chorých na chrípku bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom kraji. Chrípkové ochorenia postihli najčastejšie deti do päť rokov.

Vyučovanie počas tohto týždňa prerušili v 215 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 128 materských škôl (39 v Košickom kraji, 28 v Prešovskom, 17 v Trnavskom, 13 v Banskobystrickom, 11 v Nitrianskom, desať v Žilinskom, sedem v Trenčianskom a tri v Bratislavskom kraji), 73 základných škôl (24 v Prešovskom kraji, 14 v Košickom, 13 v Nitrianskom, deväť v Banskobystrickom, šesť v Žilinskom kraji, päť v Trnavskom kraji a dve v Bratislavskom kraji), tri spojené základné školy s materskou školou (jedna v Bratislavskom a dve v Banskobystrickom kraji), osem stredných škôl (štyri v Prešovskom kraji, dve v Nitrianskom a dve v Košickom kraji) a jedno centrum voľného času v Nitrianskom kraji.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy