Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister Lajčák sa opäť nezhodol v názore so stranou Smer-SD
Zdielať na

Minister Lajčák sa opäť nezhodol v názore so stranou Smer-SD

Zdroj: SITA

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko sa nepripojí k tým krajinám Európskej Únie, ktoré žiadajú nové prezidentské voľby vo Venezuele a na rozdiel od mnohých krajín únie neuzná za prezidenta tamojšieho šéfa parlamentu a vodcu opozície. Spoločný postup s úniou chcel presadiť minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ale vláda sa jeho návrhom stanoviska odmietla zaoberať.

Minister sa názorovo opäť nezhodol ani s predstaviteľmi strany, ktorú vo vláde zastupuje. Postup únie totiž ostro kritizuje poslanec za Smer Ľuboš Blaha a neutrálny postoj Slovenska neskôr obhajoval aj Robert Fico.

Politická hra o ropu 

Predseda strany Smer-SD Robert Fico odmieta, aby Slovensko uznalo za dočasného prezidenta Venezuely Juana Guaidóa. Slovensko sa podľa neho nemôže zapliesť do vnútropolitického konfliktu v krajine, môže akurát tak podporovať dialóg.

Fico vo videu, ktoré zverejnil na svojom facebookovom profile, tvrdí, že ľavicový režim Nicolasa Madura je „tŕňom v oku liberálneho západu“. "Hlavným dôvod, prečo je taký záujem o Venezuelu a prečo sa krajiny predbiehajú v uznaní prezidenta, ktorý sa ani len volieb nezúčastnil, je ropa,“ vyhlásil s tým, že súčasná situácia je učebnicovým príkladom pokusu zlikvidovať existujúci politický režim, jeho predstaviteľov a nasadiť do čela bábku.

Pozrite si celý prejav Roberta Fica: 

O tom, či sa Slovensko pridá k svojim spojencom, napríklad USA, Európskemu parlamentu či Českej republike, a uzná Guaidóa za prezidenta, mal v stredu hovoriť minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s premiérom Petrom Pellegrinim. Pred rokovaním vlády to povedal Lajčák.

Postoj krajín EÚ

Spoločné vyhlásenie EÚ k Venezuele zablokovalo Taliansko, viac ako desať krajín Guaidóa už za dočasného prezidenta uznalo. Medzi krajinami, ktoré za dočasného prezidenta uznali vodcu opozície, je aj susedná Česká republika. Pripojila sa tak k Nemecku, Španielsku, Francúzsku, Švédsku, Dánsku a Rakúsku. Už v minulých týždňoch sa k podobnému kroku odhodlali Spojené štáty, Kanada a veľká väčšina krajín Latinskej Ameriky.

Naopak, venezuelského prezidenta Nicolasa Madura, ktorý je podľa Guaidóa nelegitímny, naďalej podporujú vo funkcii Rusko, Čína, Turecko aj Irán. Rusko dokonca tvrdí, že snaha o prebratie moci Guaidóom je vopred pripravenou akciou, ktorú zosnovali Spojené štáty.

Pozrite si reportáž o vládnej kríze vo Venezuele: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy