Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Odvolávanie Danka sa nekoná. Poslanci program schôdze opäť neschválili
Zdielať na

Odvolávanie Danka sa nekoná. Poslanci program schôdze opäť neschválili

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V stredu sa opozícia opäť pokúsila odvolať šéfa parlamentu Andreja Danka. Dôvodom mala byť jeho rigorózna práca. Po tom ako poslanci odhlasovali body riadneho rokovania sa na rad dostal program mimoriadnej schôdze. Ten poslanci neschválili.

Na schválenie programu mimoriadnej schôdze je potrebné získať nadpolovičný počet hlasov. To sa ale nestalo. 

TV JOJ

"Andrej Danko je usvedčený podvodník a klamár, ktorý získal a užíva svoj titul podvodným spôsobom. Dôkazom je nespochybniteľné stanovisko Účelovej komisie Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, s ktorým sa stotožnili významné autority akademickej obce na Slovensku," povedala podpredsedníčka NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Lucia Ďuriš Nicholsonová minulý týždeň a dodala, že 62 strán zo 73-stranovej rigoróznej práce sú v skutočnosti ukradnuté texty iných autorov.

Opozícia sa už dvakrát pokúšala Danka odvolať pre jeho rigoróznu prácu. Najprv 6. novembra poslanci neschválili program schôdze - na otvorenie schôdze, respektíve schválenie programu je potrebný nadpolovičný počet hlasov prítomných poslancov, a 21. novembra za jeho odvolanie hlasovalo 61 poslancov. Na odvolanie z funkcie je potrebných 76 hlasov, teda nadpolovičná väčšina zákonodarcov.

Pred poslancov sa opäť postavil líder hnutia OĽaNO Igor Matovič s plagátom. 

TV JOJ

Medzi prvými bodmi programu bude návrh zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch. Zmenou zákona sa podľa ministerky školstva Martiny Lubyovej zvýši kvalita vzdelávania. Povedala to ešte 17. decembra po zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR. Zároveň sa podľa Lubyovej pedagógovia nemajú obávať, že by v novom systéme prišli o peniaze. Cieľom návrhu zákona je najmä zatraktívniť učiteľské povolanie prostredníctvom zmien v systéme kontinuálneho vzdelávania, príplatku za profesijný rozvoj, kariérového systému a vykonávania atestácií vo väzbe na profesijné štandardy pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov regionálneho školstva či zvýšenia kvality výchovno-vzdelávacieho procesu smerovaním k rozvíjaniu inovatívnosti.

Plénum sa bude zaoberať aj návrhom novely zákona o Ozbrojených silách Slovenskej republiky, ktorý má zamedziť zneužívaniu vojenských uniforiem rôznymi polovojenskými, polomilitantnými skupinami s pochybnými záujmami a extrémnymi podtónmi. Ako po rokovaní vlády 9. januára priblížil minister obrany Peter Gajdoš, "zákon nie je namierený proti používaniu starých vzorov vojenských rovnošiat, maskáčov, čo sa týka poľovníkov alebo rybárov alebo iných expertov, ktorí majú podobné hobby". "Trváme na tom, že vojenská uniforma je určená výhradne pre príslušníkov ozbrojených síl. Uniformu je povolené nosiť iba príslušníkom Ozbrojených síl SR, príslušníkom dobrovoľnej vojenskej prípravy aktívnych záloh, veteránmi druhej svetovej vojny a bývalými profesionálnymi vojakmi, ktorým to musí byť povolené ich bývalým veliteľom," priblížil Gajdoš. Dodal, že po novom bude zakázané nosiť uniformu inej osobe ako vojakovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy