Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Parlament zasadal prvýkrát od začiatku roka. Dominovala voľba ústavných sudcov
Zdielať na

Parlament zasadal prvýkrát od začiatku roka. Dominovala voľba ústavných sudcov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pod dlhej pauze sa prvýkrát v tomto roku stretol parlament. Program je viac ako bohatý. Hneď na úvod sa budú meniť stoličky a schvaľovať zákony vrátené prezidentom.

"Dávam návrh, aby predseda NR SR okamžite a nenávratne odovzdal vedenie schôdze jednému z podpredsedov. Klamár, zlodej intelektuálneho vlastníctva a usvedčený podvodník v civilizovanej krajine nemôže viesť Národnú radu," vyhlásil na začiatku Martin Poliačik z Progresívneho Slovenska. 

Parlamentu dominovala téma ústavných sudcov, keďže Andrej Danko trval na tom, aby Ústavnoprávny výbor NR SR rozhodol o tom, či sa Robert Fico môže uchádzať o voľný talár na ústavnom súde. To či Fico spĺňa alebo nespĺňa podmienky vytvorilo debatu, ktorá vyústila do toho, že sa Peter Kresák, ktorý je aj kandidátom na ústavného sudcu, vzdal svojho členstva vo výbore. Stále sa nevie, kto jeho miesto nahradí. 

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej žiadal odložiť hlasovanie o voľbe kandidátov na ústavných sudcov na 6. február. Poslanci jeho návrh schválili. 

Hneď na úvod schôdze parlamentu sa menili stoličky, a to pre odchod Roberta Fica, ktorý sa medzi sviatkami vzdal mandátu poslanca. Do parlamentu sa preto ako náhrada vrátil bývalý poslanec Peter Náhlik. 

Odvolávanie Danka

V stredu poslancov čaká predpoludním odvolávanie šéfa parlamentu Andreja Danka. Dôvod je jasný - akademický titul a jeho minulosti. Pred parlamentom sa v utorok večer stretli desiatky ľudí, ktorí protestovali. "CTRL-V, CTRL-C, kto mi titul zoberie" - takto znela "pesnička" protestujúcich. 

Opozícia tiež chcela zbaviť Martina Glváča pozície vo Výbore pre kontrolu vojenského spravodajstva, ale aj podpredsedníckej stoličky vo vedení NR SR.  "Neviem si predstaviť, že by Maznák viedol túto schôdzu. Svojou intímnou niekoľkoročnou komunikáciou s obvinenou z vraždy, stratil akékoľvek morálne právo viesť kedykoľvek túto Národnú radu," poznamenal Igor Matovič. 

Kočner sa o svoju milosť nemusí báť

Marian Kočner sa nemusí obávať, že by mu parlament zrušil milosť, ktorú mu kedysi v kauze Technopol udelil Michal Kováč. "Marian Kočner doteraz užíval a ešte aj užíva z veľkej mieri politickej krytie. Tým aj beztrestnosť v kauze Technopolu v súčasnej vládnej koalície," vyhlásil Miroslav Číž (SMER -SD). "Nevidím teraz relevantný ústavný dôvod, aby sa s týmto niečo robilo," povedal Peter Kresák. 

Poslanci sa zaoberali aj zákonom, ktorý vrátil prezident, a to zákonom o hazarde, ktorý môže vyvolať diskusiu. Veľkým otáznikom bolo aj hlasovanie o zastropovaní dôchodkového veku. Most-Híd trvá na tom, že zákon nepodporí. To, či sa Smeru-SD podarí vyrokovať 90 potrebných hlasov je otázne. Hlasovanie sa ale neuskutočnilo, poslanci ho už po štvrtýkrát preložili.

TV JOJ

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič vystúpil pred schôdzkou s transparentmi, rokovací poriadok tak neporušil. Bolo to po prvýkrát odkedy v roku 2016 transparenty zakázal Dankov rokovací poriadok. Matovič žiadal odstúpenie Martina Glváča pre jeho komunikáciu s Alenou Zs., ktorá je obvinená z objednávky vraždy Jána Kuciaka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy