Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Buďte opatrní na internete. Dezinformácie ovplyvňujú aj voľby
Zdielať na

Buďte opatrní na internete. Dezinformácie ovplyvňujú aj voľby

Google News Button Sledovať správy

Internet nám prináša nielen užitočné informácie a zábavu, ale aj záplavu falošných správ. Mnohí ľudia však nedokážu rozoznať pravdivé správy od dezinformácií a podvrhov.A to môže byť veľmi nebezpečné nielen pre ich súkromie a zdravie. V neposlednom rade to má vplyv aj na ich rozhodnutia vo volebných miestnostiach.

Sila a zároveň nebezpečenstvo dezinformácií, sa okrem iných hlasovaní ukázali aj pri brexite. Mnohí Briti už oľutovali ako hlasovali a priznávajú, že si pred tým neoverovali informácie a naleteli manipulátorom. "Keď už raz sa nejakým spôsobom rozhodneme a nedali sme si pozor na základe akých údajov, tak už sa to veľmi ťažko berie späť. A ten brexit je veľmi dobrou ukážkou toho," vraví vedúci zastúpenia Európskej komisie Ladislav Miko. 

Nástrahy falošných správ

Ladislav Miko vyštudoval biológiu a ekológiu, teda veľmi dobre vie, čo sú fakty, a aké nebezpečné sú mýty a podvrhy. Podľa neho aj na Slovensku musíme pred prezidentskými i európskymi voľbami počítať so zvýšenou aktivitou manipulátorov a s nárastom falošných správ. Za súčasť účinnej obrany proti nim považuje kvalitné vzdelávanie.

"Ten spôsob, ako si overovať informácie, ako kriticky myslieť, akým spôsobom hľadať tie skutočné informácie, aby bol vlastný každému, kto absolvuje školu," myslí si Miko. 

Kritické myslenie

Odborníci na informačné technológie dlhodobo upozorňujú na to, že veľké percento populácie nenaučili kriticky myslieť. A tí potom najmä na internete šíria konšpirácie z pofidérnych stránok. "Ten základný kameň úrazu, ktorý my vidíme, je znižujúca sa úroveň kvality výuky informatiky a matematiky. A prečo to tak je? No hlavne preto, že tam nemáme kvalitných učiteľov," vysvetľuje Mária Lelovský, prvý viceprezident IT asociácie Slovenska. 

Zdá sa, že nebezpečenstvá, aj tie politické, vyplývajúce z kybernetickej negramotnosti nezanedbateľnej časti obyvateľstva, si uvedomuje aj vláda. "Dovoľte mi, aby som v dnešnom svete digitalizácie a informačných technológií nazval kybernetickú bezpečnosť niečím tak dôležitým, ako bolo kedysi očkovanie," vyjadril sa Richard Raši, podpredseda vlády pre informatizáciu. 

Veľmi dobre sú proti falošným správam pochádzajúcim najmä z ruských zdrojov zaočkovaní napríklad vo vyspelej Škandinávii. A ich účinný liek sa volá - dlhodobé kvalitné vzdelávanie.

Do boja s dezinformáciami sa pustila aj Európska únia. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články