Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Remišová kandidovať na prezidentku nebude, Šefčovič rozhodnutie oznámi v piatok
Zdielať na

Remišová kandidovať na prezidentku nebude, Šefčovič rozhodnutie oznámi v piatok

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentskí kandidáti postupne posielajú svoje petičné hárky a ich zoznam sa deň čo deň rozširuje. Pätnásť tisíc podpisov už predsedovi národnej rady odovzdali Béla Bugár, Robert Mistrík či Juraj Zábojník a v najbližších dňoch to majú byť aj ďalší. Vo štvrtok z prezidentského súboja vypadla známa tvár, o ktorej sa v kuloároch uvažovalo celé mesiace. Veronika Remišová.

"V týchto prezidentských voľbách v roku 2019 kandidovať nebudem. Prezident zo svojej moci nemôže zabezpečiť výkon spravodlivosti, ani lepšie fungovanie štátu ani potláčať korupciu," povedala Veronika Remišová. OĽaNO tak opäť vyzýva trojicu Mistrík, Čaputová a Mikloško dohodla a dvaja slabší odstúpili v prospech toho najsilnejšieho. "Obávam sa, že v druhom kole bude Šefčovič a Harabin alebo Šefčovič a Danko a pevne verím, že pod toto sa nechcú podpísať," uviedol Igor Matovič. 

Andrej Danko ale ani vo štvrtok neodpovedal na otázku, či bude alebo nebude kandidovať. "Dovoľte mi, aby som sa najskôr zodpovedal predsedníctvu Slovenskej národnej strany a následne sa vyjadril," uviedol Andrej Danko. "Predseda národnej rady prijíma petície kandidátov na prezidenta a ich aj vyhodnocuje a pripúšťa k voľbe. On rozhoduje o tom, či tie podpisy sú pravé a či môže kandidovať. Ak by on bol jeden z kandidátov, tak by to bol zjavný konflikt záujmov," tvrdí Miroslav Beblavý. 

Cestou zháňania 15 podpisov od poslancov sa vybral aj Martin Daňo. Aj pre jeho webové aktivity si poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová užila prítomnosť ochranky. Poslanec Štarchoň si 15. podpis nakoniec rozmyslel. "Priznávam, nečakal som, že sa nájde 14 poslancov a ja by som bol ten posledný, 15., ktorý by tomu bránil. na druhej strane si hovorím, že sa jedná o moju vlastnú integritu a to si musím pekne, krásne rozmyslieť," uviedol Peter Štarchoň, poslanec za Sme rodina. 

Na piatkové dopoludnie zvolal tlačovku Maroš Šefčovič, ktorý definitívne oznámi, či bude alebo nebude kandidovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy