Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Béla Bugár: Šanca dostať sa do druhého kola je reálna
Zdielať na

Béla Bugár: Šanca dostať sa do druhého kola je reálna

Google News Button Sledovať správy

Svoju kandidatúru na prezidenta ohlásil v júni 2018. Stihol už raz prejsť takmer celé Slovensko. Hovorí, že cíti podporu a osobné stretnutia ho napĺňajú optimizmom.

Prezidentské voľby boli vyhlásené na 16. marca 2019. Čakajú nás dva mesiace volebnej kampane. Čím chcete osloviť voličov?

Hneď na úvod poviem, že „kampaňujem“ už takmer pol roka. Chodím po Slovensku a diskutujem s ľuďmi, ktorí sa ma môžu pýtať na čokoľvek a dostanú odpoveď. Zároveň im hovorím o tom, že na čele krajiny musí stáť skúsený politik, ktorý by sa mal vedieť povzniesť nad spory, lebo len tak dokážeme posunúť krajinu dopredu.

Vy ste svoju kandidatúru ohlásili pred viac ako polrokom, no doteraz nie sú známi všetci kandidáti. Čo hovoríte na váhanie niektorých strán?

Som presvedčený, že prezidentský úrad je taká vážna funkcia, že ten, kto to s ňou myslí vážne, musí byť rozhodnutý oveľa skôr ako dva mesiace pred voľbami. Nechcem to bližšie hodnotiť, ale myslím si, že váhanie určite nevysiela dobrý signál smerom k občanom a  trochu znevažuje túto funkciu.

Zároveň sa v médiách, resp. od niektorých kandidátov objavujú výzvy na vzdávanie sa kandidatúry pre možný úspech extrémistov. Ako vnímate takéto vyhlásenia?

Považujem za nesprávne, ak sa niekto už teraz snaží o podobné kroky ako pred rokom 1989, kde bolo zo straníckej centrály určené, že kandidáti jednej strany sú najlepší. Dajme ľuďom na výber, ale hovorme im pred voľbami o tom, aké sú prezidentské kompetencie a čo za nezmysly im sľubujú niektorí kandidáti. Tak zabránime tomu, že sa tam extrémista dostane – nie odstupovaním alebo dohadovaním politických strán v pozadí už pred prvým kolom.

Vyjadrenia niektorých kandidátov sú namierené skôr proti niekomu alebo niečomu. Vaša kampaň sa tiež nesie v takom konfrontačnom duchu?

Každý si mohol všimnúť, že nepatrím do tejto skupiny politikov. Konfrontácia, vyvolávanie napätia sú mi cudzie a vždy sa snažím o hľadanie kompromisu, dohody. Prezident, ak má byť prezidentom všetkých občanov, nemôže byť ani opozičný, ani koaličný. Musí sa dokázať povzniesť nad politické šarvátky a byť partnerom na prekonávanie kríz.

Politika však prináša spory. Čo by ste teda robili inak?

Áno, spory sú prirodzené politike, no nesmú byť osobné a len samy pre seba, bez akéhosi vyššieho cieľa. Poďme sa sporiť o tom, či je lepšia rovná alebo progresívna daň, či treba dávať viac peňazí na školstvo alebo zdravotníctvo. Vtedy má politika zmysel a slúži občanovi. Potom aj ľudia vidia zmysel chodiť na voľby a vkladať dôveru do politikov. Inak to je len divadlo a ľudia sú z toho otrávení.

Ako vidíte svoje šance?

Aj podľa toho, ako prebiehajú diskusie s občanmi po celom Slovensku – od Veľkých Kapušian cez Medzilaboriec až po Bratislavu, som plný optimizmu. Vidím, že ich stále zaujíma politika, chcú poznať hlbšie odpovede a vkladajú do mňa dôveru. Preto si dovolím tvrdiť, že šanca dostať sa do druhého kola je reálna, čo nakoniec hovoria aj niektoré prieskumy. Spravím všetko preto, aby sa to 16. marca podarilo.

Najčítanejšie správy