Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Menej priestoru pre korupciu. Opozícia neverí novému návrhu protikorupčnej politiky
Zdielať na

Menej priestoru pre korupciu. Opozícia neverí novému návrhu protikorupčnej politiky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Menej priestoru a príležitostí pre korupciu, podpora transparentnosti, zlepšenie zákonov a právneho prostredia, ale tiež zlepšenie podmienok na podnikanie. To všetko má priniesť návrh protikorupčnej politiky, ktorý odklepla vláda. Opozícia veľkú dôveru v jeho realizáciu nemá.

Prevencia proti korupcii má byť hlavným cieľom novej protikorupčnej politiky vlády. Z ministerstva vnútra sa tak národná protikorupčná agenda prenesie pod úrad vlády. Dôkladnejšie by sa mala riešiť aj prevencia a riziká korupcie riešiť aj v rámci jednotlivých ministerstiev. "Znamená to, že zavádzame pozíciu koordinátora, zodpovednú osobu na každom rezorte, ktorý bude spolupracovať s úradom vlády, vytvárame radu koordinátorov a navrhujeme, aby mal koordinátor prístup k najvyšším predstaviteľom jednotlivých ústredných orgánov štátnej správy," informoval Peter Kovařík, odbor prevencie korupcie úradu vlády SR. 

​Tento zákon by mal byť ďalším krokom k zákonu o ochrane oznamovateľov korupcie, ktorý premiér predkladá, ktorý má viac chrániť ľudí, ktorí korupciu či nekalé praktiky chcú nahlásiť. "Sú potrebné dve veci. Dobrý zákon a aj politická vôľa. Pretože my momentálne vidíme na štátnych úradoch, rezortoch, napríklad naposledy pôdohospodárstvo, že pani, ktorá nahlási podvodné praktiky, tak je v práci šikanovaná. Čiže jedna vec je mať dobrý zákon, ale druhá vec je aj politická vôľa," povedala Veronika Remišová, poslankyňa NR SR za OĽaNO. "Ak bude v priebehu rokovaní vo výboroch alebo v druhom čítaní navrhnuté niečo, čo môže ešte posilniť ich ochranu a zlepšiť a zvýšiť ich ochranu, ja veľmi rád takéto zákony podporím," vyjadril sa aj predseda vlády Peter Pellegrini. 

Spolu so zákonom na ochranu nahlasovateľov korupcie, ktorý je už v druhom čítaní v parlamente, má vraj táto stratégia z úradu vlády dokázať, že to naša vláda myslí s bojom proti korupcii vážne. "Vláda v stratégii upozorňuje, že by sme mali prijať pravidlá a rôzne návrhy zákonov, napríklad zákon o lobingu, sprísniť pravidlá pri verejných obstarávaniach, ale my sme toto všetko do parlamentu predkladali," povedala Veronika Remišová. "Či nám budú veriť, to sa opäť môže ukázať len konkrétnymi skutkami. Ja budem robiť všetko preto, aby sa vnímanie spoločnosti menilo k lepšiemu a aby sme naozaj ukazovali konkrétnymi aktivitami, že to myslíme vážne,"  uviedol Peter Pellegrini. "My myslíme, že to myslíme vážne, opozícia si myslí naopak, ale ja si myslím, že všetkým poslancom by malo záležať na tom, aby korupcie bolo menej," dodal Anton Hrnko, poslanec za SNS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy