Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Telefóny za volant nepatria. Pokuty zvýšili o 100 percent
Zdielať na

Telefóny za volant nepatria. Pokuty zvýšili o 100 percent

BRATISLAVA / Telefonovanie za volantom a nevenovanie sa jazde patrí medzi najčastejšie príčiny dopravných nehôd. Vyplýva to z policajných štatistík za minulý rok. Tie budú dokonca prepisovať zákony. Sprísnia sa podmienky aj sankcie. Po novom bude platiť úplný zákaz obsluhy mobilného telefónu za volantom, ale napríklad aj sprísnené podmienky pre začínajúcich vodičov.

Porušenie povinností vodiča, nedovolená rýchlosť jazdy a nesprávny spôsob jazdy. To sú tri najčastejšie príčiny dopravných nehôd. Vlani pri nich na Slovensku zahynulo 229 ľudí.

Na prvom mieste medzi porušovaním povinnosti vodiča je aj telefonovanie, alebo esemeskovanie. Podľa odborných štúdií a meraní, prejde auto pri rýchlosti 50 km/h za tri sekundy viac ako 40 metrov a po piatich sekundách skoro 70 metrov. To je čas, ktorý bežne pri písaní správ strávi vodič pozeraním sa na mobil a nie na cestu. 

S telefonovaním za volantom nemal problém ani profesionálny vodič a ani taxikár, ktorého hliadka taktiež nakrútila. Teraz ale vedenie polície informovalo o novele zákona, zvýšení pokuty z 50 na 100 eur a o nákupe ešte novšej techniky na odhaľovanie takýchto hazardérov za volantom.

"V novele je to tak pripravené, že je tam daný zákaz akejkoľvek obsluhy. Vôbec sa nebudeme baviť o tom, či niekto telefonuje alebo posiela správy, jednoducho je tam zákaz obsluhy," zhrnul viceprezident PPZ Róbert Bozalka. Druhou najčastejšou príčinou nehôd je neprimeraná rýchlosť. Do výbavy slovenských policajtov by malo pribudnúť 131 nových meračov rýchlosti. "Tie, ktoré máme, sú už staré, povedal by som až nespôsobilé," hovorí riaiditeľ dopravnej polície Ľuboš Rumanovský. 

Nesprávny spôsob jazdy je treťou najčastejšou príčinou dopravných nehôd. Keď sa ale na celkové výsledky policajti pozreli z pohľadu vodičov, ktorí ich spôsobili, zistili, že najčastejšie ich zavinili mladí vodiči. Očakávať tak môžu prísnejšie sankcie.

"Keď dvakrát porušia priestupky závažným spôsobom, alebo prekročia rýchlosť, tak sa budú musieť podrobiť doškolovaciemu kurzu, budú musieť mať psychologické vzdelávanie a potom ešte prejsť u polície preskúšaniu z odbornej spôsobilosti," vymenoval Rumanovský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy