Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Humenčania chystajú žalobu. Pre opravu kanalizácie bojujú s výtlkmi a s blatom
Zdielať na

Humenčania chystajú žalobu. Pre opravu kanalizácie bojujú s výtlkmi a s blatom

HUMENNÉ / Humenčania chystajú žalobu za zníženie kvality života. Tvrdia, že si autá rozbíjajú na výtlkoch na ceste a blato z nej vozia až domov. Spôsobila to problematická výmena kanalizačného potrubia. Ťažkosti s dopravou majú aj sanitky.

"Celý december sme sa tu autami brodili po blate a po veľkých jamách," povedal obyvateľ mestskej časti. Povolenie na rozkopávku cesty vydalo mesto Humenné ešte v júni minulého roka. Dôvodom bola rekonštrukcia kanalizačného potrubia. "Mali veľký problém s odvádzaním splaškových vôd, vylievali, VVS pristúpila k realizácii stavby, ktorá to mala vyriešiť," povedal primátor mesta Humenné Miloš Meričko.

Investorom je Východoslovenská vodárenská spoločnosť, no stavbu realizuje sabinovská firma. Prokurista síce na otázky TV JOJ odpovedal, no žiadal, aby sme jeho odpoveď neuverejnili. Pôvodne malo byť stavba hotová do polovice novembra. "Následne mesto rozhodnutím z 9. 11. 2018 zmenilo povolenie, a to tak, že posunulo žiadateľovi termín uvedenia rozkopávky do pôvodného stavu realizovaním asfaltobetónového krytu do 30. 4. 2019," uviedla policajná hovorkyňa v Prešove Jana Ligdayová. 

Vodárne tvrdia, že ukončenie prác bolo sprevádzané mimoriadne nepriaznivým počasím. Vodiči prechádzajú tou časťou vozovky, kde je rozkopávka najmenej citeľná, neraz aj v protismere. "Autá prechádzajú obrovskými skúškami, sú tam veľké výmole," dodal primátor Meričko.

Z rovnakého dôvodu kanalizáciu opravujú aj pri nemocnici. Kým pacient rýchlou sanitkou dorazí do cieľa, cestu si poriadne užije. "Neupravená cesta výrazne znižuje komfort pacientov, ktorí sú privážaní sanitkami na urgentný príjem. Taktiež nečistoty z rozkopanej cesty vozidlá prenášajú do areálu nemocnice," uviedla hovorkyňa nemocnice v Humennom Jana Fedáková.

Kým mesto môže sankcionovať vodárne ako investora, východoslovenská vodárenská na sankcie upozornila zhotoviteľa zo Sabinova. "Investor stavby na základe vlastného auditu, dozora stavby, ako aj evidovaných sťažností od obyvateľov vyzýval opakovane zhotoviteľa na dôsledné udržiavanie povrchovej úpravy cesty, bezpečnosť i  upozornil na použitie sankcií," píše sa v stanovisku Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

Výsledkom každodennej skúšky nervov pre obyvateľov tejto časti mesta bude podľa všetkého žaloba. "So skupinou občanov sme rozhodnutí podať žalobu na investora a uplatňovať finančné nároky plynúce zo zníženej miery kvality života pre spôsob, ktorým je stavba realizovaná," povedal obyvateľ mesta. 

Nedávno šokoval verejnosť neuveriteľne hlboký výtlk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy