Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prevádzači poslali na smrť dvoch mužov. V metrovom snehu brodili slovensko-ukrajinskú hranicu
Zdielať na

Prevádzači poslali na smrť dvoch mužov. V metrovom snehu brodili slovensko-ukrajinskú hranicu

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - Prevádzači poslali na istú smrť dvoch mužoch z Afriky, ktorí sa chceli cez východnú hranicu dostať na Slovensko. V neznámom teréne sa na pokyn prevádzača sami brodili snehom po pás. To, že ich zadržali ukrajinskí hraničiari, im vlastne zachránilo život.

Dvoch nelegálnych migrantov z Afriky zadržala ukrajinská pohraničná služba v lesoch neďaleko hranice. Jeden muž pochádza z Maroka, druhý z Egypta. Náročná cesta po zasnežených horách sa pre nich mohla skončiť tragicky. Podľa ukrajinskej polície sa brodili vo vyše metrovom snehu. "Cudzinci policajtom povedali, že sa chceli dostať na Slovensko, boli premrznutí a vyčerpaní. Obaja mali na tele omrzliny, naši vojenskí lekári ich ošetrili a previezli do nemocnice," uviedla Elena Tračuk, hovorkyňa pohraničnej služby Ukrajiny, Zakarpatská oblasť. 

​Napriek zlým poveternostným podmienkam ich prevádzači poslali smerom k hranici na vlastnú päsť. "Po zlepšení zdravotného stavu budú obaja administratívne vyhostení," informovala  Elena Tračuk.

Cesta za lepším životom sa pri slovensko-ukrajinskej hranici skončila smrťou už pre niekoľkých cudzincov. "Migranti sú pochovaní na stakčínskom cintoríne v neoznačených hroboch, keďže ide o ľudí iného vuierovyznania bolo by netaktné dať na ne kríž," povedal Miroslav Bober, starosta obce Stakčín. Obec Stakčín má štvrtý najväčší kataster na Slovensku a trasy migrantov vedú často práve tadiaľ. "Je to veľmi náročné prechádzať cez Beskydy a hlavne v zimnom období, tam je meter a pol až dva metre snehu, je to veľmi náročná trasa aj pre skúsených turistov," dodal Miroslav Bober.

Podľa štatistík ukrajinsko-slovenskú hranicu najčastejšie prekračujú muži vo veku 20 až 40 rokov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy