Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hlasovanie sa blíži a Briti žijú stále v neistote. Brexit nakoniec nemusí nastať
Zdielať na

Hlasovanie sa blíži a Briti žijú stále v neistote. Brexit nakoniec nemusí nastať

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

LONDÝN / Minister zahraničia Jeremy Hunt vyhlásil, že existuje možnosť, že Británia z Európskej únie nakoniec neodíde. Táto možnosť by podľa jeho slov mohla nastať v prípade, že poslanci budúci týždeň odmietnu brexitovú dohodu. Krajina by pritom mala z EÚ odísť už 29. marca.

Británia môže byť výrazne ochromená. Vyjadril sa tak britský minister zahraničia Jeremy Hunt, podľa ktorého existuje možnosť, že Británia z EÚ neodíde. 

Krajina je piatou najväčšou ekonomikou sveta. Z Európskej únie by mala odísť už 29. marca, hrozí ale, že jej odchod bude neusporiadaný. Dôvodom je práve hrozba, že "rozvodová dohoda", ktorú Theresa May s Bruselom dojednala, u poslancov neprejde. Hlasovať o nej bude únia budúci utorok 15. januára 2019.

 

"Pokiaľ bude táto dohoda odmietnutá, je pravdepodobnejšie, že sa vystavíme riziku brexitovej paralýzy. Pokiaľ to nastane, nikto nevie, čo by sa mohlo stať. Veľké riziko a obavy ľudí spočívajú v tom, že v skutočnosti nedodržíme to, pre čo ľudia hlasovali," povedal Hunt pre televíziu Sky News. 

V inom rozhovore Hunt poznamenal, že parlament, v ktorom vládna Konzervatívna strana nemá väčšinu, pravdepodobne nepripustí, aby krajina z EÚ odišla bez dohody. "Myslím, že teraz sa prejavuje čoraz menej, že by parlament pripustil výsledok bez dohody," poznamenal pre BBC. 

Predseda únijnej exekutívy Jean-Claude Juncker sa médiám vyjadril, že s May momentálne rieši dodatočné uistenia. Britská premiérka sa tak snaží ešte pred koncom parlamentnej debaty o brexitovej dohode, získať od EÚ ďalšie záruky. "S Downing Street (sídlo britskej premiérky) diskutujeme ako by takéto záruky mohli vyzerať. Nepleťme si to ale s novým vyjednávaním," prehlásil Juncker na tlačovej konferencii. 

Pozrite sa ako dopadol dvojdňový samit o sankciách ale aj brexite. Na čom sa predstavitelia členských krajín dohodli?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy