Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Londýne merali kvalitu vzduchu v metre. Zistenia vyrazili dych. Takto špinavé ovzdušie by ste nečakali
Zdielať na

V Londýne merali kvalitu vzduchu v metre. Zistenia vyrazili dych. Takto špinavé ovzdušie by ste nečakali

LONDÝN / Tesné tunely, zlé odvetrávanie, kopa prachu a mikročastice z vlakových súprav. Toto všetko na vás čaká v najstaršom metre sveta. Londýnsky dopravný podnik si nechal vypracovať štúdiu o škodlivosti vzduchu. A výsledky sú desivé.

Vzduch v londýnskom metre je natoľko špinavý, že hodina strávená pod zemou je z hľadiska vystavenia organizmu škodlivým časticiam rovnaká ako celý deň strávený v uliciach britského hlavného mesta. Odhalila to nová štúdia. Tá napríklad zistila, že v niektorých staniciach metra je podľa meraní vzduch päťdesiatkrát znečistenejší ako na povrchu. Najhoršie sú na tom najhlbšie časti podzemnej dráhy. "Koncentrácie častíc na staniciach metra sú omnoho vyššie ako v ovzduší na povrchu," uvádza sa v štúdii. 

​Napríklad najnižšie položená je stanica Hampstead na svere Londýna, kde namerali v priebehu 10 dní koncentráciu nebezpečných prachových častíc PM 2,5 (častice menšie ako 2,5 mikrometra) na úrovni 492 mikrogramov na meter štvorcový. Pre porovnanie, v rušnej londýnskej ulici je priemer 16 mikrogramov, pričom Svetová zdravotnícka organizácia udáva, že denné koncentrácie by nemali presiahnuť 25 mikrogramov.

Londýnske metro je najstaršie na svete. Niektoré z 270 staníc boli vybudované už v roku 1863. V porovnaní s metrom iných krajín (napríklad s Moskvou, Budapešťou, alebo Prahou) sú londýnske stanice minimalistické, často pozostávajú len s nástupišťa a koľajiska.

Agentúra Reuters v nadväznosti na tento výskum uvádza, že vedecká štúdia z roku 2015 potvrdila, že každoročne zomrie na dôsledky dlhodobého pobytu v znečistenom prostredí takmer 9 500 obyvateľov Londýna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy