Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Eurozóna má byť na Taliansko tvrdá. Ich návrh rozpočtu by uškodil aj Slovensku
Zdielať na

Eurozóna má byť na Taliansko tvrdá. Ich návrh rozpočtu by uškodil aj Slovensku

Google News Button Sledovať správy

TALIANSKO/SLOVENSKO / Taliansko je dlhodobo zadĺžené. Nová, populistická vláda však predložila Európskej komisii na posúdenie taký návrh štátneho rozpočtu, ktorý by problémy ešte prehĺbil. Komisia im ho preto vrátila. Slovenskí politici tento dôrazný krok podporujú, lebo taliansky bankrot by veľmi zabolel aj nás.

Je to vôbec prvý prípad v histórii, kedy Európska komisia niektorému členskému štátu vrátila návrh rozpočtu na prepracovanie. "Udržanie zdravých fiškálnych politík a dôvery je rozhodujúce. Je to v záujme Talianska a v záujme celej eurozóny," skonštatoval Valdis Dombrovskis, podpredseda EK. 

Premiér Conte i vicepremiér Salvini zareagovali tak, že na svojom rozpočte vraj nič meniť nebudú a chcú naplniť, čo nasľubovali v kampani. Realita je však taká, že obrazne povedané, každý Talian, vrátane detí, je zaťažený dlhom 37-tisíc eur. Európska komisia urobila svoju povinnosť. Teraz je na strane talianskej vlády ako zabezpečia a nájdu východiská z tejto situácie. 

Taliansko je jednou z kľúčových krajín EÚ a používa spoločnú menu euro. Ak by Rím nezodpovednou politikou dopustili rozvrat svojej ekonomiky, bolestivé následky by doľahli aj na nás. "V  tomto prípade musí byť zvyšná časť eurozóny veľmi tvrdá voči Taliansku. Pretože Taliansko je veľkým hráčom a ak by došlo k bankrotu ekonomiky, tak to môže mať zásadný dosah aj na nás, a na všetky ostatné krajiny eurozóny," vyjadril sa Martin Klus podpredseda eurovýboru NR SR. "To treba zastaviť. Nemôže stále mať EÚ nejakú dieru v boku a odtiaľ neustále vytekajú peniaze,"  upozornil člen eurovýboru NR SR za stranu OĽANO Ján Budaj. 

Na zodpovednom vývoji v Taliansku nám musí záležať aj preto, že ak by to tam krachlo, tak nedávne grécke problémy by boli len akýmsi vánkom v porovnaní s rímskou ničivou smršťou.  "Vieme, čo to spravilo s Európu, keď Gréci pred niekoľkými rokmi falšovali svoje štatistiky. V prípade Talianska si Európa, ani my, takéto dobrodružstvo dovoliť nemôžme," poznamenal člen zahraničného výboru NR SR Martin Fedor z Most-Híd. 

Pozrite si predstavenie finančného plánu Slovenska:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy