Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Osobitné odvody pre obchodné reťazce môžu byť klincom do rakvy, reagujú odborníci na návrh SNS
Zdielať na

Osobitné odvody pre obchodné reťazce môžu byť klincom do rakvy, reagujú odborníci na návrh SNS

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenská národná strana v boji o voliča vymyslela návrh, ktorým chce osobitne zdaniť obchodné reťazce. Popri daniach a odvodoch majú štátu zaplatiť 2,5 percenta zo zisku navyše. Ukazuje sa, že návrh SNS myslia poslanci tejto strany vážne, kritici používajú aj tvrdé slová.

Poslancom SNS sa zdalo, že reťazce akosi priveľa zarobia. Vymysleli teda, že ich treba zdaniť. Prišli s návrhom 2 a pol percenta zo zisku. SNS chce vyzbieranými peniazmi podporiť domácich producentov. Ako presne, zatiaľ jasné nie je. Plánuje vyzbierať 150 miliónov ročne. "Očakávať, že kvôli tomu bude v obchodoch viac slovenských produktov, je nezmysel. Proste nebude. Kvôli tomu nebude," uviedol Peter Kremský, riaditeľ podnikateľskej aliancie SR. "Tieto peniaze bude prerozdeľovať práve SNS. Pretože tento fond má spadať pod ministerku Matečnú. Takže môžeme len očakávať, že opäť to bude netransparentné alebo neférové distribuovanie týchto peňazí," dodal Eduard Heger, poslanec NR SR za OĽANO.

Oveľa väčším problémom ale podľa ďalších kritikov je, že sa to dotkne aj domácich reťazcov. Teda aj malých supermarketov v našich obciach. "Dokonca aj rodinných firiem, ktoré majú v dvoch okresoch prevádzky a bude to posledný klinec do rakvy slovenského obchodu. Toto sme chceli? Nakoniec nás prevalcujú zahraničné obchodné siete," povedal Pavol Konštiak, zväz obchodu Slovenskej republiky. Inými slovami, zahraničné reťazce to vydržia, slovenské nie, tvrdí zväz obchodu. Podľa Pavla Konštiaka to môže mať priam devastačné účinky: "Zahraničné siete mali rôzne daňové úľavy, čo Slovenské siete nikdy nemali. Vítali sme ich tu, klepkali sme po kameňoch, a teraz Slovenské siete dôsledkom tohoto zákona budú ešte v horšej situácii a viacerí zaniknú."

​Kritika samotných reťazcov je prirodzená, ale pridávajú sa aj ďalšie. "Považujeme tento návrh za zbytočný a zaťažujúci práve pre občana," povedal Mário Lelovský, viceprezident RÚZ.  "Nová daň sa zavádza preto, že niekto tam vidí, že niekto viac zarába. To je ako keby ja som mal kolegu, ktorý veľa zarába a povedal by som mu, ty veľa zarábaš, daj mi 500 euro každý mesiac," zhodnotil Eduard Heger.

SNS ale trvá na tom, že návrh je dobrý. Verí, že ceny hore nepôjdu. "Je tam priestor na to, aby aj obchodné reťazce dokázali trošku poľaviť zo svojich privysokých obchodných prirážok, aby sa nemusela konečná cena zvyšovať," vysvetlil Radovan Baláž, poslanec NR SR za SNS. 


Podobný návrh skúšali aj Poliaci, nakoniec to ale nezaviedli. Maďarom to vydržalo dva roky. Stopla to Európska únia. "Je to poslanecký návrh, ktorý nie je podložený odbornými stanoviskami. S nikým to nekonzultovali. Bola odpoveď, že poslanci sú zvolení národom, a tým pádom majú patent na rozum," povedal Pavol Konštiak. "V smere s týmto nemáme žiadny problém. Ak sú nejaké odborné veci, medzi Mostom-híd a Slovenskou národnou stranou, to si musia oni vyrozprávať," objasnil Robert Fico, poslanec NR SR za SMER-SD.

Koaličný Most-híd sa dnes k téme nevyjadril. S poslancami SNS si to chce ešte vydiskutovať. V každom prípade sa týmto návrhom má už na budúci týždeň zaoberať parlament.

V Maďarsku sa minulý rok objavil aj návrh na zdanenie internetu. pozrite si o tom reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy