Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vražda Jána Kuciaka bola brutálne zneužitá proti vláde, uviedol podpredseda Smer-SD Blanár
Zdielať na

Vražda Jána Kuciaka bola brutálne zneužitá proti vláde, uviedol podpredseda Smer-SD Blanár

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pokiaľ ide o vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a udalosti s ňou spojené, opozícia to využíva na šírenie nenávisti a nectí prezumpciu neviny, uviedol podpredseda strany Smer-SD Juraj Blanár. Podľa neho bola vražda brutálne zneužitá proti tejto vláde.

"Bola tu snaha o zosadenie tejto vlády, to treba úplne jasne povedať," zdôraznil Blanár v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Vládna strana Smer podľa podpredsedu strany čakala až na predbežné výsledky vyšetrovania, ktoré prezentoval generálny prokurátor, aby k celej veci poskytla stanovisko. Prezentované závery podľa neho dokazujú, že verzia, že by vraždu spáchala mafia prepojená s úradom vlády je nateraz vylúčená.

Podľa opozičného poslanca Ľubomíra Galka (SaS) je vládna strana zodpovedná za všetko, čo sa stalo. Zavraždený Kuciak podľa neho totiž v prevažnej miere odkrýval organizovaný zločin prepojený so stranou Smer-SD. Predseda strany Robert Fico podľa Galka snažil odpútať od tejto skutočnosti pozornosť a zneužil posun vo vyšetrovaní prípadu, aby útočil na všetkých naokolo. "Útočí na opozíciu, útočí na médiá, útočí na europoslancov, útočí dokonca na ľudí, ktorí išli na námestia a ktorí ho vyhodili z kresla predsedu vlády," povedal Galko, s tým, že predseda Smeru nechal Slovensko za posledných 12 rokov prerásť do kriminálnych štruktúr.

Galko tiež skonštatoval, že podnikateľ Marián Kočner, ktorý je momentálne vo väzbe je "pupočnou šnúrou prerastený so stranou Smer". "Keby nebolo dnes poctivých a odvážnych opozičných politikov a novinárov, tak dodnes behá po slobode," vyhlásil. Blanár oponoval, že podnikateľ mal všetky veci "na rováši" za vlády, v ktorej pôsobila SaS. Tiež pripomenul, že predseda SaS Richard Sulík s Kočnerom "kávičkoval" a rozoberal voľbu generálneho prokurátora.

Pokiaľ ide o kauzu únosu vietnamského funkcionára, podľa Blanára zlyhala najskôr nemecká strana. Rovnako ako prípad vraždy aj tento prípad podľa neho zneužíva opozícia na aby škandalizovala a vytvárala napätie v spoločnosti. "Ak sa potvrdí, že sme boli zneužití, tak vyvodíme jasné dôsledky," povedal.


Podľa Galka opozícia v tejto kauze už nevidí ministerku vnútra Denisu Sakovú ako partnera. "Je v ťažkom konflikte záujmov, je jednou z podozrivých," zdôraznil s tým, že Saková sa celú záležitosť dlho snažila zatajovať. Podľa Galka by preto bolo v najlepšom záujme ministerky, aby svoju pozíciu opustila.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy