Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Koniec sporu o budúcnosť SAV. Dohoda je na stole
Zdielať na

Koniec sporu o budúcnosť SAV. Dohoda je na stole

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ohrozené granty v hodnote státisícov eur, kríza slovenskej vedy a výskumu, právne vákuum, či ďalšia hroziaca koaličná kríza. To všetko sa spomínalo v súvislosti s konfliktom Slovenskej akadémie vied a ministerstva školstva. Zdá sa, že sa nakoniec predsa len dohodli.

Vývoj situácie okolo Slovenskej akadémie vied a transformácie jej ústavov na takzvané verejné výskumné ústavy bol miestami naozaj dramatický.

Kľúčovým sa nakoniec ukázalo stredajšie rokovanie ministerky školstva Martiny Lubyovej, predsedu SAV Pavla Šajgalíka a predsedu výboru pre vzdelávanie Národnej rady Ľubomíra Petráka za účasti podpredsedu vlády Richarda Rašiho. Ten pred mimoriadnym rokovaním Rady vlády pre vedu prečítal novinárom spoločné vyhlásenie ministerstva školstva a SAV:

"Vzhľadom na dosiahnutie dohody dnešné mimoriadne rokovanie Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie považujeme za bezpredmetné." Keďže prezident vrátil novelu zákona o SAV a tá bude prerokovaná na najbližšej schôdzi NR SR 11. septembra, dohoda znie tak, že ministerstvo školstva bude vo veci registrácie do 11. septembra konať podľa aktuálneho zákona o SAV. A akadémia dodá všetky potrebné dokumenty o majetku.

"Prípadné prelomenie veta prezidenta Národnou radou SR a novelizácia zákona by preto nemala dopad na súčasnú situáciu a podľa súčasného zákona sa do tohto termínu môže dokončiť celý proces a skompletizovať proces transformácie SAV na verejnú výskumnú inštitúciu," dodal Raši. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy