Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
SaS: Matečná voči farmárom zlyhala, podávame trestné oznámenie
Zdielať na

SaS: Matečná voči farmárom zlyhala, podávame trestné oznámenie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Najvyšší súd  rozhodol, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na čele s Matečnou postupovalo pri udeľovaní niektorých podpôr nesprávne a doplatili na to farmári. Poslankyne SaS Jarmila Halgašová a Anna Zemanová na svojom brífingu vo štvrtok vyhlásili, že podávajú trestné oznámenie vo veci škandálu s informačným systémom LPIS.

Súd rozhodol, že osoba, ktorá bez súhlasu oprávneného užívateľa, žiada o podporu na pôdu, sa o ňu nemôže úspešne uchádzať. Toto rozhodnutie sa podľa SaS môže stať dôležitým precedensom. Podobný prípad sa mal totiž stať aj v prípadne exposlankyne za Smer Ľubice Roškovej. 

"Pokiaľ tak urobila tretia osoba bez súhlasu oprávneného užívateľa, prípadne dokonca proti jeho vôli, nemôže sa úspešne uchádzať o priznanie podpory, pretože jej chýba základný a kľúčový predpoklad, ktorým je právo užívania k pôde," konštatoval súd. Strana SaS považuje toto rozhodnutie Najvyššieho súdu za možný precedens. 

"Keď sme pred časom upozorňovali na podozrivé vyplácanie dotácií na PPA, ministerka Gabriela Matečná a generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch nás ubezpečovali, že k nemu nedochádza. Celý systém mal byť dokonalý, to len farmári si mali kúpiť systém za tisíc eur. Najvyšší súd však svojím rozhodnutím celú doterajšiu argumentáciu agrosektoru vyvrátil. Ministerstvo vyplatilo financie fiktívnemu majiteľovi pozemku iného farmára. Rozhodnutie súdu je jasným potvrdením zlyhania ministerstva a Gabriela Matečná by mala konečne vyvodiť zodpovednosť," uviedla vo štvrtok Halgašová.

Z tohto rozhodnutia podľa strany Sloboda a Solidarita ďalej vyplýva, že čelní predstavitelia PPA sú podozriví z toho, že z fiktívnych platieb mohli profitovať. "Verejnosť ani netuší, koľko takýchto agrodotácií štát vyplatil. Nevieme to najmä preto, že ministerka odmieta zverejniť zoznam zmlúv. O týchto prípadoch sa tak dozvedáme iba vďaka farmárom a médiám,“ pokračovala Halgašová. 

Zo zakrývania podozrievajú aj PPA

"V systéme ministerstva a PPA tieto plochy nie sú vyznačené, sú vymazané. Existuje vážne podozrenie, že PPA aj v týchto dňoch informácie v (informačnom) systéme úmyselne mení, aby zakryla nelegálne vyplácanie dotácií a znemožnila trestné stíhanie zodpovedných ľudí," zdôraznila svoje podozrenie Halgašová. 

Strana Sloboda a Solidarita považuje za problém, že centrálny register nájomných zmlúv stále neexistuje. Poslankyňa NR SR za SaS Anna Zemanová na brífingu zároveň upozornila na zmeny, ktoré mali nastať v záznamoch informačného systému LPIS(register pôdy) po prepuknutí škandálu s exsmeráckou poslankyňou Ľubicou Roškovu, na ktorý sa má zverejnené rozhodnutie NS SR podobať. "V tejto veci podávame trestné oznámenie," uzavrela Zemanová.

PPA reaguje

"Pôdohospodárska platobná agentúra podnikne právne kroky voči týmto dvom političkám. Poskytli krivé obvinenia. Čo sa týka nezverejňovania informácii, tieto informácie sú na stránke Pôdohospodárskej platobnej agentúry už od roku 2016. Rozsudok súdu dokazuje len to, že v prípade nejasností, musíme dokázať priameho prijímateľa platieb, " uviedol hovorca ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík. 

Machalík sa vyjadril aj k podozreniam o vymazávaní plôch v systéme ministerstva. " Vymazávanie plôch, ktoré už nie sú pôdohospodárskymi plochami prebieha priebežne. Počas celého roka na základe informácii aj od kontrolórov, no robí to aj Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy," vysvetlil a dodal, že účelové zmeny vylučuje. 

Pozrite si celý záznam z TB: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy