Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Smer má pár kandidátov na post prezidenta, hovorí Richter
Zdielať na

Smer má pár kandidátov na post prezidenta, hovorí Richter

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Jednou z nich je podľa portálu teraz.sk stále aj minister zahraničných vecí a dosluhujúci šéf 72. Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN) Miroslav Lajčák.

Vedenie koaličného Smeru-SD má pripravené alternatívy na prezidentského kandidáta. Jednou z nich je stále aj minister zahraničných vecí a dosluhujúci šéf 72. Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN) Miroslav Lajčák. Uviedol to po rokovaní vlády minister práce Ján Richter. Lajčák po vláde zopakoval, že kandidovať nebude, píše portál teraz.sk.

"Som presvedčený, že Smer-SD postaví prezidentského kandidáta," doplnil Richter, ktorý Lajčáka považuje za "veľmi dobrého kandidáta". Podpredseda vlády a Smeru-SD Richard Raši koncom júla povedal, že stále verí, že by sociálni demokrati mohli presvedčiť Lajčáka, aby sa v budúcoročných prezidentských voľbách uchádzal o Prezidentský palác.

Záujem o prezidentské kreslo už prejavilo viac ako desať uchádzačov. "Je tam veľa postáv a postavičiek, ktoré sa tešia, že sa zviditeľnia. A necítim potrebu byť súčasťou tohto predstavenia. Zatiaľ sa zdá, že slovenská spoločnosť je spokojná s tou ponukou, ktorá tam je a ja som spokojný tam, kde som," konštatoval ešte v júli Lajčák.

Prezidentské voľby na Slovensku budú na jar 2019. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR. Právo voliť slovenského prezidenta má plnoletý občan SR. Voľba je dvojkolová. Znamená to, že ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, do 14 dní sa uskutoční druhé kolo, na ktorom sa zúčastnia dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Termín vyhlási predseda parlamentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy