Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Novela o voľbe policajného prezidenta dnes neprejde. Musíme ešte rokovať, tvrdí Pellegrini
Zdielať na

Novela o voľbe policajného prezidenta dnes neprejde. Musíme ešte rokovať, tvrdí Pellegrini

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Novelou zákona o Policajnom zbore, ktorá má meniť spôsob voľby prezidenta Policajného zboru alebo šéfa policajnej inšpekcie sa dnes vláda zaoberať nebude. Ako po príchode na zasadnutie kabinetu uviedol predseda vlády Peter Pellegrini, okolo ohlasovaných zmien je stále veľa diskusie a z odborných kruhov zaznievajú kritické hlasy.

"Naozaj sa vedie vážna odborná diskusia o tom, či zvoliť formu toho sedemročného obdobia a nejakým spôsobom zafixovania toho policajného prezidenta alebo aby to bolo nejakým spôsobom flexibilné, aby mal nový minister možnosť obklopiť sa ľuďmi, ktorým dôveruje," povedal premiér. Podľa neho platí záväzok, že od 1. januára 2019 by mal byť šéf polície vyberaný novým spôsobom. To by podľa neho koalícia mala stihnúť, keďže parlament čakajú do konca roka ešte tri schôdze. "Chceme si nechať čas na diskusiu," dodal predseda vlády s tým, že cíti od odbornej verejnosti, že súčasný návrh nepovažujú za najšťastnejší.

​Kritizovaný zákon

Zákon o voľbe policajného prezidenta kritizujú mimovládky a podľa opozície si chce Smer zabezpečiť beztrestnosť. Postupne na ňom pracovali ex-ministri Kaliňák aj Drucker a najnovšie Denisa Saková. Kritici však vravia, že koalícia si novelou napokon poistí svojho človeka aj na obdobie, keď už možno nebude pri moci.

Prekáža im, že kandidáta na dlhých sedem rokov bude vyberať komisia, ktorá je z veľkej časti priamo napojená na štruktúry ministerstva vnútra aj polície a že policajného prezidenta z jeho kresla dostane len to, ak za jeho odvolanie zahlasujú až dve tretiny poslancov branno-bezpečnostného výboru.  

Ako dodal poslanec NR SR za OĽaNO Gábor Grender, strana Smer sa podľa neho snaží zabetónovať budúceho policajného prezidenta, aby si zabezpečila beztrestnosť. "Účelom bolo dosiahnuť väčšiu nezávislosť policajného prezidenta od ministra vnútra. Druhý raz kandidovať nemôže, podobne ako generálny prokurátor," vysvetľuje hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Novela o voľbe policajného prezidenta

Podľa novely z Ministerstva vnútra SR by mal po novom policajného prezidenta menovať do funkcie minister vnútra na základe výberového konania a po verejnom vypočutí v parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť, ak výbor odporučí jeho vymenovanie. V prípade zámeru odvolať policajného prezidenta z funkcie bude musieť minister vnútra svoj návrh odôvodniť a následne ho bude musieť odobriť brannobezpečnostný výbor aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru.

V prípade schválenia novely zákona sa dotknú zmeny aj šéfa policajnej inšpekcie. Funkčné obdobie riaditeľa bude sedem rokov, pričom tá istá osoba môže byť do funkcie vymenovaná iba raz. Nový policajný prezident ako aj šéf inšpekcie sú v prípade, že nedisponujú bezpečnostnou previerkou na stupeň „Prísne tajné“ povinní ju vykonať do 30 dní od vymenovania do funkcie. Na novele začalo Ministerstvo vnútra SR pracovať po vládnej kríze v marci tohto roka, ktorej predchádzala vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Požadovanému odchodu Tibora Gašpara z postu šéfa polície predchádzala dvojnásobná výmena na poste ministra. Roberta Kaliňáka (Smer-SD) najskôr nahradil Tomáš Drucker (nom. Smer-SD), ktorého vystriedala súčasná ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Exprezident policajného zboru Gašpar momentálne pôsobí ako Sakovej poradca. Súčasný šéf polície Milan Lučanský, ktorý bol do funkcie menovaný dočasne, by mal zotrvať na svojom poste dovtedy, kým bude zavedená spomínaná novela zákona.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy