Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zákon o voľbe policajného prezidenta kritizujú aj mimovládky. Podľa opozície si chce SMER zabezpečiť beztrestnosť
Zdielať na

Zákon o voľbe policajného prezidenta kritizujú aj mimovládky. Podľa opozície si chce SMER zabezpečiť beztrestnosť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do vlády mieri dlho očakávaný zákon, ktorý mal určiť presné pravidlá voľby policajného prezidenta a zabezpečiť jeho väčšiu nezávislosť od politikov. Postupne na ňom pracovali ex-ministri Kaliňák aj Drucker a najnovšie Denisa Saková. Kritici však vravia, že koalícia si novelou napokon poistí svojho človeka aj na obdobie, keď už možno nebude pri moci.

Nový zákon mal odpolitizovať osobu policajného prezidenta a priniesť väčšiu nezávislosť do policajnej inšpekcie. Mimovládky aj opozícia však vravia, že sa udial pravý opak.

Prekáža im, že kandidáta na dlhých sedem rokov bude vyberať komisia, ktorá je z veľkej časti priamo napojená na štruktúry ministerstva vnútra aj polície a že policajného prezidenta z jeho kresla dostane len to, ak za jeho odvolanie zahlasujú až dve tretiny poslancov branno-bezpečnostného výboru.

"Vzhľadom na to, že na takúto zmenu bude potrebný súhlas napriek celým politickým spektrom, obávame sa, že takýto súhlas nikdy nebude možný," myslí si Kristína Babiakova z Iniciatívy Chceme veriť.

Betónovanie policajného prezidenta

Ako dodal poslanec NR SR za OĽaNO Gábor Grender, strana Smer sa podľa neho snaží zabetónovať budúceho policajného prezidenta, aby si zabezpečila beztrestnosť.

"Účelom bolo dosiahnuť väčšiu nezávislosť policajného prezidenta od ministra vnútra. Druhý raz kandidovať nemôže, podobne ako generálny prokurátor," vysvetľuje hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Koaličný Most Híd môže byť povestným jazýčkom na váhach, no nateraz zvolil opatrnú stratégiu. Po hovorkyni odkázal, že všetko je vecou ďalších koaličných rokovaní. Národniarom sa nové pravidlá voľby pozdávajú. "Kriminálnici a daňoví podvodníci odvolávajú prezidentov policajného zboru, ulica odvoláva prezidentov policajného zboru, tak treba urobiť krok, aby ten policajný prezident mal istotu," dodal Anton Hrnko z SNS.

Policajti vyšetrujú policajtov

"Je to manifestácia, že Smer a vládna koalícia, ak ustupovali v marci, apríli, už ustupovať nebudú," myslí si novinár, komentátor a publicista Marián Leško.

A ustupovať nebudú, ani čo sa týka inšpekcie a tak policajtov podozrivých z trestnej činnosti, budú vyšetrovať takpovediac ich kolegovia. Návrh, aby to bola úplne nová inštitúcia ako napríklad v Česku, neprešiel.

Prezident Andrej Kiska už na jar zákon kritizoval s tým, že je to figový list, ktorý len prekrýva neochotu riešiť skutočné problémy v zbore. S veľkou pravdepodobnosťou ho tak bude vetovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy