Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Generálny prokurátor Čižnár sa stretol s ministerkou Matečnou
Zdielať na

Generálny prokurátor Čižnár sa stretol s ministerkou Matečnou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa stretol s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou. Čižnár ju informoval o výsledkoch preskúmania trestných vecí, ktoré sa týkajú samostatne hospodáriacich roľníkov na východnom Slovensku. Informáciu potvrdila pre TV JOJ hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Avizované stretnutie, ktoré malo nasledovať po ostrých slovách generálneho prokurátora Čižnára na adresu ministerky Matečnej, sa odohralo v stredu. Ministerka mala generálnemu prokurátorovi prisľúbiť spoluprácu. 

"Generálny prokurátor sa zároveň s ministerkou dohodol, že prípadné zistenia z podozrenia trestnej činnosti z tzv. krížovej kontroly budú rezortom a PPA odovzdané priamo Generálnej prokuratúre SR," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Školenie pre kompetentných 

"Vzhľadom na komplikovanú agendu priamych a projektových podpôr systému a za účelom efektívneho a kvalifikovaného odhaľovania tejto trestnej činnosti, plánuje ministerstvo už na jeseň odštartovať odborné školenie pre zástupcov orgánov činných v trestnom konaní (prokurátorov a policajtov)," dodala Predajňová.

Poriadky v rezortoch 

Podľa generálnej prokuratúry Pôdohospodárska platobná agentúra zrejme vie o pokusoch špekulantov zneužívať agropodpory. Neinformuje však o tom orgány činné v trestnom konaní. Pokladá to za systémovú chybu a viní za to šéfku rezortu ministerku Matečnú. "A to sa tiež opýtam pani ministersky, v dobrom, či to je v poriadku. Lebo keď sa niekto sťažuje na jedného človeka na dvoch, dobre, tak sa mu možno nepáči, ale keď sa niekoľko ľudí sťažuje stále na tých istých, alebo sú tam poznatky a tí ľudia sú akože stále najlepší, tak potom neviem, kde je chyba," uviedol na nedávnej tlačovej konferencii generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Ďalej uviedol, že by uvítal, aby si začali konečne robiť poriadky aj v iných rezortoch, pretože oni si ich už robia. "Neviem o tom, že by niekto robil personálne dôsledky na PPA, na SPF (Slovenský pozemkový fond - pozn. redakcie), v polícii,"  dodáva generálny prokurátor. 

Povinné stretnutie? 

Na stretnutí Matečnej a Čižnára trval aj premiér. "Predseda vlády očakáva, že podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná sa stretne s generálnym prokurátorom a na základe jeho zistení príjmu zásadné opatrenia smerujúce k náprave situácie," uvádza sa v stanovisku premiéra Pellegriniho. Po tomto stretnutí a po prijatých opatreniach bude predseda vlády rokovať s predstaviteľmi farmárov nielen na východe, ale navštívi aj iné lokality, aby si vytvoril ucelený obraz o situácii v agrorezorte.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu prokurátora Čižnára, ktorú sme vysielali naživo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy