Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tvrdé slová Čižnára o pôdohospodárskej agentúre: Tí vrchní kontrolujú, aby nešlo von to, čo nemá?
Zdielať na

Tvrdé slová Čižnára o pôdohospodárskej agentúre: Tí vrchní kontrolujú, aby nešlo von to, čo nemá?

BRATISLAVA / Podľa generálnej prokuratúry Pôdohospodárska platobná agentúra zrejme vie o pokusoch špekulantov zneužívať agropodpory. Neinformuje však o tom orgány činné v trestnom konaní. Televízia JOJ už v marci poukázala na to, že trestné oznámenia agentúra podáva len výnimočne. To mimochodom priznal verejne aj samotný riaditeľ agentúry. Pre generálneho prokurátora je takéto konanie štátnej inštitúcie zvláštne.

"Ale keď sú veci, kde evidentne jeden človek má na 90 percent na to nárok a ten druhý len skúša, či dostane dotácie, tak tam to podozrenie zo subvenčného podvodu je. Nepamätám si, že by došlo k takému trestnému oznámeniu. A to som povedal pani ministerke aj pri prvom stretnutí. Zatiaľ sme nedostali asi žiadne, uvidíme," povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Pôdohospodárka platobná agentúra vypláca pre farmárov podpory alebo dotácie aby mohli obrábať pôdu, byť konkurencieschopní, rozvíjať podnikanie. O milióny eur sa však usilujú aj špekulanti, ktorí agentúre taktiež predkladajú svoje žiadosti o pravidelné agropodpory, hoci na pôde nič nepestujú a je na nej napríklad betónová plochoa.

Len nedávno sa samotný šéf pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch pre TV JOJ vyjadril, že pri podozrivých žiadostiach o agropodpory nepodávajú podnety orgánom činným v trestnom konaní z jediného dôvodu. Ak takému žiadateľovi peniaze agentúra nevyplatí, nie je dôvod, aby kontaktovali políciu či prokuratúru. Za posledné dva roky tak urobila poprvýkrát preto lebo sa prevalila kauza exposlankyne za SMER-SD s čerpaním agropodpor. V tomto prípade žiadatelia dostali žiadané dotácie.

Ak by na kšeft nepoukázali novinári pre agentúru by podozrenie na zneužitie podpôr určených na pôdu ostalo neviditeľné. "Podľa našich právnikov tam nie je skutková podstata naplnenia subvenčného podvodu pokiaľ neboli prijaté prostriedky," vyhlásil na tlačovej konferencii ešte v marci generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch.

​Generálny prokurátor to vidí inak. ""Ale keď raz na 90 percent - prepáčte za výraz, mi z toho bučí, že toto nie je čisté - že jeden z týchto dvoch to jednoducho chce, prepáčte za výraz, obtiahnuť štát alebo vytiahnuť dotácie nezákonným spôsobom, tak nech to ďalej neriešia a nech to dajú k nám. To nie je systémová chyba, to je ich povinnosť," vyhlásil generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Agentúra je pritom prvá ktorá pokus o zneužitie financií európskeho spoločenstva dokáže odhaliť. Každú žiadosť o agrodotácie a podpory kontroluje aj sama schvaľuje. Otázkou ostáva, prečo pokusy o podvedenie štátu keď odhalí, neoznámi. "Keď máte odbor vnútornej kontroly na v pôdohospodárskej agentúre a potom tam riadi takzvané oddelenie supervízie. Takže kontrolóri kontrolujú kontrolórov. A to je na čo dobré? Čo si mám o tom myslieť? Tí vrchní skontrolujú, aby nešlo von to, čo nemá ísť?" Pýta sa generálny prokurátor.

Ministerstvo pôdohospodárstva TV JOJ poskytlo zoznam trestných oznámení, ktoré eviduje PPA od roku 2015. Koľko sama PéPéáčka podala, pre pokus o subvenčný podvod, neuviedla.

Ticho pred politickou búrkou?

Gabriela Matečná už čelí otvoreným výzvam na odchod z funkcie. Zatiaľ však len z opozičných radov. Andrej Danko i premiér Pellegrini vytrvalo mlčia. Naopak, Robert Fico generálneho prokurátora chváli. Isté je zatiaľ iba jedno - ministerka sa nikam nechystá. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy