Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Úrad špeciálnej prokuratúry v kauze vraždy Jána Kuciaka mlčí
Zdielať na

Úrad špeciálnej prokuratúry v kauze vraždy Jána Kuciaka mlčí

BRATISLAVA / Úrad špeciálnej prokuratúry v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny stále mlčí. Verejnosť tak ani len netuší, v akom reálnom štádiu je vyšetrovanie. Ale podľa obhajcu rodičov jednej z obetí, poškodených už informujú oveľa lepšie.

"Pán prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry má absolútne voľné ruky informovať o tom. Môže spraviť brífing k tomuto, ale brífing do takej miery, že bude informovať k tomu, čo sa dá," vyjadril sa v pondelok generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

Hovoriť zatiaľ nebude 

Nič také sa ale nestalo ani o deň neskôr. Dozorujúci prokurátor totiž možnosti, ktoré dostal od šéfa nateraz nevyužije. Rozhodol sa totiž v prípade vyšetrovania popravy Jána a Martiny naďalej o odhaleniach neinformovať. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania, ani k jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," stálo v stanovisko dozorujúceho prokurátora.

Prokurátor chce v tejto veci prehovoriť až vtedy, ako to dovolí stav vyšetrovania. K náprave došlo aspoň v inej oblasti. "Tá komunikácia s vyšetrovacím tímom aj s prokurátormi je už lepšia. Poškodení majú informácie v oveľa väčšom rozsahu," uviedol obhajca rodiny Jána Kuciaka, Daniel Lipšic.

Pochybenia vo vyšetrovaní 

​Faktom už ale ostáva, že pri prvotných úkonoch po vražde došlo k pochybeniam. Potvrdil to aj generálny prokurátor s tým, že sa dajú odstrániť. Obhajca Kuciakovej rodiny to ale vidí ako väčší problém. "Už len tá skutočnosť, že znalecké posudky následne s fotodokumentácie niektoré stopy identifikovali, ktoré neboli identifikované pri obhliadke miesta činu evokuje vážne otázniku, lebo to už je hrubé zanedbanie profesionality," dodáva Lipšic.

Vyšetrovanie ale podľa obhajcu aktívne pokračuje ďalej. V týchto dňoch sú stretnutia v rámci spolupráce v Haagu. Nádej na odhalenie páchateľa podľa Lipšica rastie.

Pozrite si súvisiacu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy