Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Štyri mesiace od vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Pre ich príbuzných plynie čas pomaly
Zdielať na

Štyri mesiace od vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Pre ich príbuzných plynie čas pomaly

BRATISLAVA/VEĽKÁ MAČA / Brutálna poprava investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej otriasla Slovenskom, aj svetom. Po vražde dvoch mladých ľudí už nič nie je rovnaké. Slovensko má odvtedy nového premiéra a novú vládu. Prípad sa však stále nepodarilo vyriešiť. Príbuzní Jána a Martiny rozprávali o tom, ako to vnímajú.

Presne pred štyrmi mesiacmi, 21. februára 2018 zazneli v malom rodinnom dome v obci Veľká Mača výstrely, ktoré pripravili o život Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. "Pre nás sa zmenilo úplne všetko, celý život sa nám zrútil, teraz žijeme v nejakej bubline, snažíme sa z toho dostať, ale je to veľmi čerstvé," vraví Jánova matka, Mária Kuciaková. Pre príbuzných mladých zavraždených ľudí plynie čas obzvlášť pomaly.

Rodina veľa nevie

"Na jednej strane to chápeme, že sa to nedá vyšetriť za mesiac, ale boli by sme radi, keby sa to čím skôr vyšetrilo, aby sme sa už ani my nemuseli báť," dodáva Mária s tým, že chcú iba, aby páchatelia boli potrestaní a všetky kauzy, o ktorých ich syn písal, boli vyšetrené. 

"Snažili sme sa vybrať najlepších odborníkov. Výsledky sú veľmi dôveryhodné, nenazvem to že efektívne, ale skutočne veľmi dobré," prezradila ministerka vnútra Denisa Saková. Ani generálna prokuratúra nechcela poskytnúť bližšie informácie, aby tým neohrozili vyšetrovanie.  "My sme dostali časť spisu, to bolo minulý mesiac, odvtedy vlastne žiadne novinky nevieme, vrátili nám ich mobilné telefóny, sľúbili, že vrátia aj notebooky, ešte pred troma týždňami, zatiaľ nič nevrátili," hovorí Kuciaková.

Čiernobiele fotky

Okrem mobilou, časti spisu a pitevnej správy rodinám doručili aj čiernobiele fotky ich zavraždených detí. "Fotky boli čiernobiele a hrozný pohľad. Dva dni som sa na to chystala, odhodlávala, až potom som to nejako dala. Hrozné, dobre, že sú čiernobiele, lebo inak neviem..," vraví matka Martiny Kušnírovej. 

Keď prišiel spis aj s osobnými vecami Jána a Martiny, rodiny boli akurát spolu. "Boli u nás Kuciakovci, takže spoločne sme to otvorili. Prečítali sme si správy, ktoré si písali, aj sme si poplakali, lebo pekne si navzájom písali. Asi by neboli radi, že čítame ich súkromné mobily, ale čo už teraz,"  dodala Zlatica Kušnírová. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy