Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za masívnym úhynom rýb stáli bane. Hrozí im pokuta až 165 tisíc eur
Zdielať na

Za masívnym úhynom rýb stáli bane. Hrozí im pokuta až 165 tisíc eur

KOŠ / Hornonitrianskym baniam hrozí pokuta až do výšky 165 tisíc eur. Podľa slovenskej inšpekcie životného prostredia sú zodpovedné za znečistenie vody, ku ktorej došlo začiatkom marca. Po poškodení potrubia v podzemí odčerpali znečistenú vodu do potoka. Odtiaľ sa dostala od jazera, v ktorom uhynuli ryby.

K incidentu došlo začiatkom marca v obci Koš v Prievidzskom okrese. Desiatky nákladných áut tam niekoľko dní vozili tony materiálu. Ten sypali do 300 metrovej hĺbky. "Súčasťou likvidácie je vyplnenie telesa šachty drveným betónom a schváleným spevňovacím materiálom," informovala hovorkyňa Hornonitrianskych baní, Adriana Siváková. 

O pár dní neskôr však prišlo v podzemí k havárii. Poškodilo sa potrubie a znečistená voda sa dostala do chodieb. Odniesli si to aj baníci. "Vplyvom zvýšeného pH v banskej vode, u troch zamestnancov, ktorí pracovali na montáži čerpacej techniky, došlo k poleptaniu kože a tým k ľahkým pracovným úrazom," pokračovala Siváková. 

Znečistenie jazera

Vodu vyčerpali na povrch, rovno do potoka. Odtiaľ vtiekla do 4 hektárového jazera. Výsledkom boli uhynuté ryby. "Tie ryby uhynuli preto, alebo tam rapídne stúplo pH. Klesá rozpustná koncentrácia kyslíka vo vode a tým pádom tie ryby tam nemôžu existovať," vysvetľuje chemička Oľga Kurbelová. 

Slovenská inšpekcia životného prostredia odobrala ihneď po znečistení vzorky vody. Najnovšie zverejnila ich výsledky. "Šetrením bolo preukázané, že v dôsledku úniku znečisťujúcej látky do banských vôd došlo k zvýšeniu hodnôt pH vo vypúšťaných banských vodách. Príčinou bolo nedovolené zaobchádzanie so znečisťujúcou látkou. zo strany spoločnosti HBP, a.s," informovala o výsledku šetrenia hovorkyňa úradu Anna Benčeková. 

Bane sa bránia

Vo vode sa podľa inšpektorov nachádzali oxidy viacerých kovov. Tie nemali čo v potoku hľadať. Hornonitrianske bane ale tvrdia, že žiaden zákon neporušili. "Projekt bol schválený obvodným banským úradom a bol daný Slovenskej inšpekcii životného prostredia. Naša spoločnosť používala iba také látky, ktoré mala na tento účel schválené.," uviedla hovorkyňa baní Jana Janáčová. 

"V ďalšom konaní bude inšpekcia postupovať v súlade s vodným zákonom a uloží v zmysle ustanovení vodného zákona pokutu až do výšky 165 tisíc eur," dodala ale Bančeková. 

Pozrite si archívnu reportáž o úhyne rýb v rieke Kysuca:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy