Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Národný onkologický ústav má nového šéfa. Povedie ho Tomáš Alscher
Zdielať na

Národný onkologický ústav má nového šéfa. Povedie ho Tomáš Alscher

BRATISLAVA / Výberového konania na post generálneho riaditeľa Národného onkologického ústavu sa napokon zúčastnili len dvaja uchádzači. Ex riaditeľ Jozef Dolinský výberové konanie odmietol pre nedostatočnú transparentnosť. Len sledovať výberové konanie- bez možnosti nahrávania a kladenia otázok , neuspokojilo ani Transparency International ani pacientske organizácie. Napriek tomu meno nového šéfa národného onkologického ústavu ministerstvo zverejnilo už popoludní. Špičkový ústav povedie Tomáš Alscher.

Na ministerstve zdravotníctva sa dnes konalo výberové konanie . z troch prihlásených uchádzačov sa napokon výberového konania zúčastnili len dvaja. Písomný test a 10 minútová ústna prezentácia. Verejnosť sa môže ticho prizerať. Takto nastavilo a uskutočnilo výberové konanie ministerstvo zdravotníctva. Tretí uchádzač pritom niekoľko týždňov apeloval na vedenie ministerstva aby projekty uchádzačov boli zverejnené vopred, aby bolo zverejnené aj zloženie výberovej komisie, aby výberové konanie prebiehalo za prítomnosti verejnosti a boli jasne stanovené merateľné kritéria.

"Výber nového generálneho riaditeľa NOÚ nepovažujem za procesne správny a transparentný. Hlavnou prioritou ministerstva zdravotníctva po kríze, ktorej ústav v posledných mesiacoch čelil, malo byť prinavrátiť dôveru pacientov a zamestnancov v NOÚ ako verejnoprávnu inštitúciu," tvrdí klinický onkológ Jozef Dolinský.

"To že sme sa mohli pozerať je ústupok ministerstva ale ak nemôžme klásť otázky ak nepoznáme kritéria na základe čoho vyberajú tak prebehlo formálne," hovorí Nikola Gurgulová z Transparency International. "Keďže sme nemohli klásť otázky a ani sa pýtať na ich plány, tak za dokonalý model to nepovažujeme," potvrdila Eva Bacigalová z O. Z. Amazonky.

Ministerstvo vyberalo spomedzi týchto dvoch uchádzačov. Tomáš Alscher je finančným riaditeľom v Národnom onkologickom ústave a po odchode Valockého je poverený aj dočasným riadením ústavu. "Najdôležitejšie je teraz personál. Dočasne sme požičali sestry z inej nemocnice, operačky nie sú v ideálnom čase, ale snažíme sa o plynulý chod. Motivovať sestry chceme vyšším mzdovým ohodnotením," tvrdí Alscher.

Patrik Palacka je primárom na oddelení ambulantnej chemoterapie v Národnom onkologickom ústave. "Je to boj o elektrické kreslo, prečo? Pretože situácia v ústave je komplikovaná. Dôležitý je dostatok sestier, ja by som znížil počet sestier na počet pacientov, pretože sú preťažené. Tiež zaviedol viac elektronizácie," potvrdil Palacka. "O výsledkoch výberového konania sa rozhodne v čo najkrajšom čase. Lehota zo zákona je 10 dní," tvrdí Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR.

​Rozhodli v popoludňajších hodinách. Šéfom špičkového ústavu je Tomáš Alscher. Širšia verejnosť je ale za zrušenie a vypísanie nového výberového konania. "Spôsobom, akým ministerstvo nového generálneho riaditeľa NOÚ vyberalo svoju prvú šancu premrhalo. Som ale presvedčený, že prídu ďalšie, pretože pacient a jeho rodina musia byť pre nás všetkých na prvom mieste," tvrdí Dolinský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy