Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Macronovho spolupracovníka vzala do väzby polícia, čaká ho vyhadzov
Zdielať na

Macronovho spolupracovníka vzala do väzby polícia, čaká ho vyhadzov

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

PARÍŽ / Francúzska polícia v piatok vzala do väzby poradcu prezidenta Emmanuela Macrona, ktorého kamera zachytila, ako v civilnom oblečení, ale s policajnou helmou na hlave, bije účastníka prvomájovej demonštrácie. Podľa agentúry AFP sa už Macron rozhodol, že Alexandra Benalla zo svojich služieb prepustí.

Na francúzskeho prezidenta sa tento týždeň zniesla kritika po tom, čo vyšlo najavo, že sa jeho bezpečnostný poradca Benalla na Sviatok práce zúčastnil ako pozorovateľ policajného zásahu proti demonštrantom a v rozpore so svojimi právomocami sa zapojil do potlačenia protestov.

Kamera ukázala, ako Benalla z miesta potýčky demonštrantov s políciou odvliekol mladú dievčinu. Následne sa vrátil a zapojil sa do snahy policajtov spacifikovať mladého demonštranta. Tomu podľa záberov uštedril niekoľko rán.

Macron krátko po incidente svojmu spolupracovníkovi na dva týždne pozastavil výkon funkcie, a potom ho preradil na inú prácu. Podľa kritikov z radov opozície, to bol ale príliš mierny trest a prezident mal správanie svojho spolupracovníka ohlásiť polícii.

Macron sa teraz rozhodol, že Benalla, ktorý sa počas kampane pred vlaňajšími prezidentskými voľbami staral o jeho bezpečnosť, zo svojich služieb prepustí. "Prezident sa dozvedel nové fakty o správaní Alexandra Benalla, ktoré by mohli predstavovať priestupok," uviedol hovorca Elyzejského paláca. "Preto sa rozhodol začať procedúru vedúcu k prepusteniu Alexandra Benalla," dodal.

Benalla medzitým zadržala polícia a vypočúva ho. Okrem násilia na demonštrantov čelí tiež obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa alebo neoprávneného nosenia odznakov štátnej moci, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje. 

​Takto sa francúzsky prezident ujal vedenia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy