Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Situácia v Tatrách sa upokojuje. Hladiny riek sú ale stále nad normou
Zdielať na

Situácia v Tatrách sa upokojuje. Hladiny riek sú ale stále nad normou

STARÁ LESNÁ / Situácia na severe a na severovýchode Slovenska, ktorá bola vo štvrtok kritická sa v piatok už stabilizovala. Niektoré turistické trasy ale ostávajú naďalej pre turistov uzatvorené. Horská záchranná služba a hasiči sa po záchranných akciách zapojili do odstraňovania škôd.

V uplynulých troch dňoch zasiahli Tatry výdatné dažde. V niektorých oblastiach napršalo toľko, ako je bežné za celý mesiac. Najhoršia situácia bola v obci Stará Lesná, kde po rozvodnení miestneho potoka  v noci zo stredy na štvrtok museli evakuovať 274 ľudí. Hladina Studeného potoka, ktorá tam zvyčajne dosahuje necelý meter, stúpla počas záplav na dva a pol metra. Ráno klesla pod dvojmetrovú hranicu. 

"Máme pokojnejšiu hlavu, i keď práca nekončí. V noci bude prebiehať monitoring úsekov, ktoré sme dnes vyregulovali s tým, že ak by nastal nejaký problém, tak ťažká technika tu ostáva," uviedol riaditeľ hasičov z Prešova Ján Goliaš. Večer prišli dobrovoľníci, ktorí sa o policajtov i hasičov starali a zabezpečili im jedlo i vodu. 

Reportér TV JOJ Jozef Kubáni pripravil reportáž o uzatvorených turistických chodníkoch. Napriek optimistickým predpovediam totiž v Tatrách naďalej pršalo. 

Príval vody poškodil vo Vysokých Tatrách niektoré turistické trasy, ktoré napríklad strhol alebo podmyl lávky a mosty. Uzatvorená zostala Bielovodská a Javorová dolina na hraniciach s Poľskom. Nepriechodná je tiež časť využívanej Tatranské magistrály, a to medzi lokalitou Hrebienok a Zamkovského chatou a medzi Hrebienkom a horským hotelom Sliezsky dom. 

V Tatranskej Javorine naďalej trvá mimoriadna situácia. Na moste pred dedinou už vyhlásili havarijný stav. Pod Tatrami v oblasti Javoriny i Ždiaru stále intenzívne prší. V potoku Javorinka sa nachádza niekoľko ťažkých mechanizmov, ktoré sa snažia regulovať koryto rieky. Po moste v Tatranskej Javorine sa dá prejsť iba v jednom jazdnom pruhu, policajti ho strážia z oboch strán, aby sa zvedavci nedostali na miesta, na ktorých by im mohlo hroziť nebezpečenstvo. Ešte vo štvrtok podvečer tam naviezli poslednú fúru lomového kameňa a štrku. V piatok sa pracovalo hlavne pod mostom. Ťažké mechanizmy sa snažili správne usmerniť koryto ešte stále dosť divokej rieky.

V piatok už v tejto lokalite neočakával nikto intenzívne zrážky, napriek tomu tam naďalej prší. "Situácia je mimoriadne vážne. Za posledných 20 rokov tu toto nebolo," uviedol vedúci lesného obvodu Tatranská Javorina Ján Slivinský. V piatok popoludní sa už objavili prvé čísla. Podľa predbežných odhadov sa škody len v oblasti Tatranskej Javoriny vyšplhajú na približne 700 000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy