Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trump pozval Vladimira Putina do Bieleho domu
Zdielať na

Trump pozval Vladimira Putina do Bieleho domu

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump aj napriek kritike zákonodarcov a médií trvá na tom, že pondelkový summit s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bol veľký úspech. Už sa tiež teší na druhú schôdzku. Stretnutie sa bude zrejme konať na jeseň. Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabee Sanders potvrdila, že prezident požiadal poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, aby pozval Putina. Dodala, že obe strany už začali plánovať druhý spoločný samit lídrov.

"Teším sa na druhú schôdzku, aby sme mohli začať uskutočňovať niektoré z mnohých vecí, o ktorých sme diskutovali, vrátane ťaženia proti terorizmu, bezpečnosti pre Izrael, jadrového odzbrojenia, kybernetických útokov, obchodu, Ukrajiny, mieru na Blízkom východe, Severnej Kórey a ďalšieho," napísal americký prezident na twitteri.

Hoci Biely dom opakovane vymenoval témy, o ktorých prezidenti v Helsinkách debatovali, podľa The Washington Post konkrétne závery známe nie sú. To podľa denníka dokazuje aj fakt, že hovorca ministerstva obrany USA nie je schopné odpovedať na otázky novinárov, aký dopad môže schôdzka mať na americkú armádu.

V stredu ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov uviedol, že rokovanie vo Fínsku vyústilo vo "významnú ústnu dohodu" ohľadom kontroly zbrojenia. Putin vraj tiež Washingtone predložil "špecifické a zaujímavé návrhy" spolupráce Ruska a USA v Sýrii.

Prezidentskú schôdzku doteraz nijako nekomentoval americký minister obrany Jim Mattis, ktorý sa od začiatku týždňa neobjavil na verejnosti. Veliteľ amerických síl na Blízkom východe Joseph Votel, pod ktorého dohľadom sú aj vojenské operácie v Sýrii, novinárom povedal, že doteraz nedostal žiadne nové inštrukcie, ktoré by boli výsledkom pondelňajšieho summitu.

Klamárske médiá

Pre nejasnosti o obsahu stretnutia dokonca niekoľko demokratických zákonodarcov navrhlo, aby Kongres pozval na rokovanie tlmočníčku, ktorá Trumpovi pri stretnutí s Putinom medzi štyrmi očami prekladala.

Kým sa Trump snaží vysvetliť svoje správanie v Helsinkách, kde podľa veľkej časti politikov z radov demokratov i republikánov a tiež médií zlyhal, pretože nedokázal hájiť americké záujmy, Putin na diplomatickej konferencii hovoril o snahách v USA znížiť výsledky stretnutia.

"Mocní protivníci obnovenia rusko-amerických stykov sa snažia predať občanom svoje protiruské stanoviská, s tým treba počítať," povedal Putin na zhromaždení ruských diplomatov. Pripustil tiež, že vzťahy s USA sú v niektorých ohľadoch horšie ako za studenej vojny.

Sám Trump dnes na twitteri médiá obvinil z vyvolávania vojny. "Klamárske médiá zúfalo usilujú o konfrontáciu s Ruskom, dokonca takú, ktorá môže viesť k vojne. Robia bezohľadný nátlak a nenávidia skutočnosť, že pravdepodobne budem mať dobré vzťahy s Putinom," napísal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy