Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Plány ako prilákať Slovákov zo zahraničia domov zlyhávajú. Kritiku smerovali ministri do vlastných radov
Zdielať na

Plány ako prilákať Slovákov zo zahraničia domov zlyhávajú. Kritiku smerovali ministri do vlastných radov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci už majú voľno takmer mesiac. Vláda začína prázdninový režim až oddnes. Ešte predtým chceli ministri navrhnúť plán ako dosiahnuť, aby sa Slováci pracujúci v zahraničí vrátili pracovať späť domov. Zatiaľ ale neúspešne. Predložený zámer kolegov skritizoval aj minister zahraničných vecí.

Posledné rokovanie vlády bolo bohaté. Išlo o riešenie problémov návratu mladých späť domov. Zdá sa ale, že komplexný postup pre návrat Slovákov pracujúcich v zahraničí až taký komplexný nebol, keďže rokovanie o ňom prerušili pre kritiku do vlastných radov. "Chceli by sme sa na to pozrieť trochu komplexnejšie, a to nielen motiváciou návratu našich ľudí, ktorí pracujú v zahraničí, ale aj riadením pracovnej sily, ktorá by mala prísť zo zahraničia na Slovensko," uviedol minister pôdohospodárstva Peter Žiga. "Riešenie je skutočne asi v tých dvoch prioritných veciach, ktoré som pomenoval. Vytvoriť im podmienky pre bývanie na Slovensku a druhá vec, ktorá s tým bezprostredne súvisí je mzda," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. 

"Z môjho pohľadu nerobíme dosť, a to som pri predkladaní materiálu povedal. Vyjadril som presvedčenie, že rezorty k tomu pristúpili veľmi formálne a opýtal  som sa predsedu vlády, či nám ide o formálne prijatie materiálu alebo o vytvorenie nejakého programu, ktorý bude motivovať ľudí k návratu. Na základe mojej otázky predseda vlády rozhodol, že prerušíme rokovanie," uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. 

Zdá sa, že časť ministrov vkladá nádej na neistotu Slovákov pred blížiacim sa brexitom. Zrejme spoliehajú, že sa časť z nich plánuje vrátiť. "Zaznamenávame zvýšený záujem Slovákov z Británie, minimálne v informačnej rovine," povedal Lajčák.

Pozitívnou správou po rokovaní je ale informácia o investíciách, a to viac ako 1000 pracovných miest. Hovoríme konkrétne o siedmich investíciách, 1300 pracovných miestach v regiónoch ako Lučenec, Prievidza, Sabinov či Prešov. Kým niekde ide o nové investície, inde pôjde o rozšírenie už rozbehnutej výroby. Preinvestovať by mali tieto firmy viac ako 125 miliónov eur. "Vláda poskytne investičné stimuly do 30 miliónov eur, z toho nebudú všetky peniaze priamo v hotovosti, ale aj vo forme daňovej úľavy v hodnote asi 16 miliónov eur," povedal Žiga. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články