Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Z Izraela odchádzame múdrejší a pokornejší, tvrdí Andrej Danko
Zdielať na

Z Izraela odchádzame múdrejší a pokornejší, tvrdí Andrej Danko

Google News Button Sledovať správy

JERUZALEM / Z Izraela odchádzame múdrejší a pokornejší. Takto sa vyjadril predseda Národnej rady Andrej Danko. V Jeruzaleme sa zúčastnil na samite spolu so svojím českým kolegom a zároveň si tam pripomenuli aj storočnicu vzniku Československa.

V Izraeli sa stretli šéfovia parlamentu Slovenska a Česka. Stretnutie predstaviteľov týchto krajín v Izraeli nebola náhoda. Židovský štát totiž oslavuje 70. rokov svojej existencie. Česi a Slováci si zas pripomínajú 100 rokov od založenia Československej republiky. "Som hrdý na to, že dnes sú vzťahy medzi našimi krajinami silnejšie ako kedykoľvek predtým," povedal predseda izraelského Knesetu, Juli-Joel Edelstein.  

Slovensko a Česko sú dlhodobo považovaní za spojencov Izraela. Praha už dokonca oznámila, že presťahuje z Tel Avivu do Jeruzalema svoj konzulát. Šéf slovenského parlamentu navštívil v krajine najposvätnejšie miesta. Izraelčanom ďakoval za pohostinnosť. Pripomenul, že bez pomoci židov by spoločný štát Čechov a Slovákov v roku 1918 nevznikol. 

Súčasťou samitu bol aj slávnostný ceremoniál. Izrael posmrtne vyznamenal československých výsadkárov Jozefa Gabčíka a Jána Kubiša. Tí v roku 1942 spáchali úspešný atentát na jedného z vedúcich nacistov Reinharda Heydricha.

Danko v Izraela hovoril aj o boji s antisemitizmom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy