Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spojené štáty opúšťajú Radu OSN pre ľudské práva. Je to pokrytecký orgán, tvrdia
Zdielať na

Spojené štáty opúšťajú Radu OSN pre ľudské práva. Je to pokrytecký orgán, tvrdia

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Spojené štáty americké vystupujú z Rady Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva. Nazývajú ho pokryteckým orgánom. Vytýkajú mu najmä zaujatosť proti Izraelu. Mnohé krajiny sa postavili k ich kroku veľmi kriticky.

V utorok to oznámila americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haley na spoločnej konferencii s ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom. "Pokrytecký a samoúčelný" orgán sa podľa Haley "vysmieva z ľudských práv". Podľa Pompea je rada "slabým obhajovateľom ľudských práv".

USA odchádzajú z Rady OSN pre ľudské práva po rokoch kritiky. Pri svojom vstupe orgán OSN kritizovala za prijímanie krajín s diskutabilnými záznamami o dodržiavaní ľudských práv, neskôr zase za zaujatosť voči Izraelu. Tú okrem iných Haley vytkla rade aj vlani a oznámila, že USA prehodnotia svoje členstvo, píše spravodajský portál BBC.

Záväzky dodržíme 

Veľvyslankyňa v utorok vyhlásila, že chce vyjasniť, že vystúpenie z rady nie je "ústupom od ľudskoprávnych záväzkov" USA. Krok opustiť radu a jeho samotné ohlásenie však prišli v čase, keď sa administratíve prezidenta Donalda Trumpa dostalo intenzívnej kritiky za oddeľovanie detí migrantov od ich rodičov na americko-mexickej hranici.

​Sklamali, ale neprekvapili 

Generálny tajomník OSN António Guterres sa po vyhlásení USA prostredníctvom svojho hovorcu vyjadril, že by "oveľa radšej" videl, že krajina v rade zostáva. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva, princ Zeid Ra'ad Al Hussein, krok Spojených štátov nazval "sklamaním, ak nie naozaj prekvapivou správou". Predseda rady Vojislav Suc zase uviedol, že orgán je jediný, čo "reaguje na ľudskoprávne problémy a situácie na svete" a po odchode USA vyzval na to, aby ostatné členské krajiny "podporovali silnú a živú radu".

Mnohé ľudskoprávne organizácie a charity sa ku kroku USA postavili kriticky. Podľa niektorých môže odchod USA z rady ublížiť snahám o monitorovanie a reagovanie na porušovanie ľudských práv vo svete.

Vystúpenie USA z rady prijal pozitívne naopak Izrael. Tamojší premiér Benjamin Netnajahu krok pochválil prostredníctvom niekoľkých tweetov. Odchod z rady pritom nazval "odvážnym rozhodnutím".

Spojené štáty zároveň pred nedávnom ohlásili zavedenie ciel na ich tovar: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy