Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pred teroristickým útokom má návštevníkov Eiffelovky ochrániť iba sklo
Zdielať na

Pred teroristickým útokom má návštevníkov Eiffelovky ochrániť iba sklo

PARÍŽ / Od štvrtka 14. júna sa začal okolo Eiffelovej veže budovať nový ochranný plot. Jeho cieľom je ochrániť turistov, ktorí sa na túto atrakciu prišli pozrieť, pred možným teroristickým útokom. Plot ohraničujúci túto mohutnú vežu bude vyrobený zo špeciálneho skla.

Takzvaný ochranný plot, ktorý má slúžiť ako ochrana pred možným teroristickým útokom bude vyrobený zo špeciálneho nepriestrelného skla. Dielo za bezmála 35 miliónov eur má byť hotové v polovici júna. Už teraz je vraj jasné, ako bude toto dielo vyzerať. Provizórne bariéry boli okolo veže rozmiestnené už pred 2 rokmi, no teraz sa ich rozhodli nahradiť trvalejším riešením. 

Priestor v okolí veži obklopia z dvoch strán sklenené steny hrubé 6,5 centimetrov. Ďalšie dve strany budú zabezpečené kovovými plotmi, ktoré budú vysoké 3,24 metra. Pri sklenených stenách bude rozmiestnených ešte 420 prekážok proti prípadnému útoku autom.

Za bezpečie návštevníkov momentálne zodpovedajú vojaci. Bernard Gaudillère, ktorý stojí v čele spoločnosti prevádzkujúcej Eiffelovu vežu vyhlásil:"Nové bariéry pevné ako skala, zaistia absolútne bezpečie".  Podľa jeho názoru sú taktiež omnoho viac romantickejšie a krajšie než predchádzajúce bariéry. 

Niektorí považujú stavbu za zástierku

Parížania zo skupiny, ktorá si hovorí Priatelia Martových polí (na ktorých Eiffelovka stojí), protestujú, že stavba bariér sa nekonzultovala s miestnymi obyvateľmi. Podľa členov skupiny im vadia príliš vysoké náklady a problémy týkajúce sa dopravy autobusom a zdravotne postihnutých. Ďalej tvrdia, že radnica využila špeciálnu situáciu ako zásterku na bezpečnostné zmeny bez toho, aby si zistila záujem verejnosti. Vo Francúzsku pritom za posledné 3 roky zahynulo 240 ľudí počas teroristických útokov. 

Pozrite si archívnu reportáž o poslednom teroristickom útoku v Paríži:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy