Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Smer dúfa, že presvedčí koalíciu aj časť opozície o zakotvení veku odchodu do dôchodku v ústave
Zdielať na

Smer dúfa, že presvedčí koalíciu aj časť opozície o zakotvení veku odchodu do dôchodku v ústave

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Či sa Smeru podarí presadiť svoj návrh ústavného zákona o pevnom strope odchodu do dôchodku, je stále neisté. Opoziční poslanci trvajú na svojich podmienkach a koaličný partner Most Híd to stále odmieta. Ficova strana ale živí nádej, že to do septembra vyrokuje. A ďalšou novinkou je to, že do tohto návrhu strana vložila aj ustanovenia o minimálnej mzde.

V návrhu ústavného zákona, ktorý Smer v piatok predložil do Národnej rady, sú zahrnuté tri sociálne oblasti. Pevný strop veku odchodu do dôchodku, tiež to, že dôchodkový systém u nás stojí na troch pilieroch a inštitút minimálnej mzdy.

"Áno, chceme v novele ústavy navrhnúť aj to, aby v nej bola zahrnutá minimálna mzda," povedal poslanec Erik Tomáš. Podľa neho ale nepôjde o žiadne zmeny v číslach. Smer chce, aby v ústave bolo zakotvené to, že inštitút minimálnej mzdy na Slovensku musí byť.

"Aby už nebola nikdy zrušená, pretože objavili sa aj také úvahy, či vôbec minimálna mzda má svoje opodstatnenia alebo nie," povedal Erik Tomáš. Strana Most Híd ale túto novelu stále odmieta a nechce v tomto smere robiť ani kompromisy. Výhrady voči tomuto zákonu ma odborné. Obaja partneri to ale ako koaličný konflikt nevnímajú a Smer stále nestráca nádej.

"Takú nádej nám dáva to, že zazneli v Moste aj myšlienky, že možno by to podporili v prípade, že by išlo o obyčajný zákon. A teda ako keby samotnú myšlienku nezavrhovali a to by mohla byť báza na ďalšie rokovania s Mostom," hovorí Tomáš. 

"Toto do ústavy nepatrí, ja nepoznám žiadnu krajinu, že by to mala v ústave. Naše rozhodnutie je nemenné a bodka," vysvetľuje štátny tajomník ministerstva sociálnych vecí Švejna. Podľa Ivana Švejnu je tento návrh radikálnym zásahom do súčasného dôchodkového systému, z čoho by pramenili aj vysoké náklady. Preto strana trvá najmä na korektnej odbornej diskusii. Teraz sa vek odchodu do dôchodku zvyšuje automaticky každý rok, zhruba o 60 dní.

Danko si dupol nožičkou

"Však práve ten automat bol prijatý z toho dôvodu, aby sme tuná nevyťahovali zajacov z klobúkov a aby sa politici nehandrkovali ako na trhu," povedal Švejna.

"Rešpektujeme názor Mostu Híd, ale zároveň oceňujeme, že naše rokovania s opozíciou nepovažuje za porušenie koaličnej dohody, čo otvára cestu k schváleniu tohto zákona," hovorí Tomáš.

Smer po tom, čo vyšiel v ústrety Andrejovi Dankovi a znížil strop veku zo 65 na 64 rokov, sa teraz musí obrátiť na opozíciu. Vedenie strany ale čaká náročný proces. Na presadenie tejto novely totiž potrebuje ústavnú väčšinu. "Zastropovanie cez ústavný zákon nie je správne a nepodporíme ho. Podporíme ale kroky na zlepšenie situácie, tak aby ľudia v budúcnosti nechodili z práce rovno na cintorín," myslí si poslanec Eugen Jurzyca.

Strana OĽaNO je za, ale má svoje podmienky. Chce, aby každá matka za každé dieťa, ktoré ukončí aspoň učňovku, išla o rok skorej do dôchodku. "Andrej Danko si dupol nožičkou, povedal, že s Matovičom Smer taký návrh predkladať nemôže a zrejme odsabotuje celý ten návrh a matky nebudú mať nič," tvrdí Matovič. O návrhu tohto ústavného zákona by mali poslanci rokovať už 12. júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy