Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico dal za pravdu SNS. V návrhu uvedie nižší vek odchodu do dôchodku
Zdielať na

Fico dal za pravdu SNS. V návrhu uvedie nižší vek odchodu do dôchodku

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Keďže sa podľa predsedu Smeru Roberta Fica ešte vedie diskusia o tom, na základe akého kritéria majú ísť ženy do dôchodku skôr, súčasťou návrhu ústavného zákona zatiaľ bude len všeobecná formulácia o tom, že ženy s vychovanými deťmi pôjdu do dôchodku skôr ako muži.

 Poslanci Národnej rady za Smer-SD v piatok predložia do parlamentu návrh ústavného zákona o zavedení stropu na dôchodkový vek pre mužov na 64 rokov. Na štvrtkovej tlačovej besede to uviedol predseda strany Robert Fico. Smer podľa neho na základe požiadavky strany SNS, ako aj časti opozície prehodnotila svoj pôvodný návrh, aby muži odchádzali do dôchodku najneskôr v 65 rokoch. 

Slovenská národná strana navrhovala, aby vek odchodu do dôchodku pre mužov, bol stanovený na 64 rokov. "Musel som súhlasiť s týmto variantom,"  uviedol Fico. Smer týmto krokom reaguje aj na na petíciu odborárov, ktorí vyzbierali viac ako 100 tisíc podpisov na podporu zastropovania veku odchodu do dôchodku. Súčasťou návrhu ústavného zákona zatiaľ bude len všeobecná formulácia o tom, že ženy s vychovanými, vzdelanými deťmi pôjdu do dôchodku skôr ako muži. "Diskusia je, čo má byť kritériom, či to majú byť deti alebo holý fakt, že je rozdiel medzi ženami a mužmi," upozornil na gro diskusie Fico.  

Táto téma by sa podľa neho mala otvoriť v druhom alebo v treťom čítaní k návrhu ústavného zákona. "Chceme o tom so všetkými hovoriť, najmä s našimi koaličnými partnermi a pripraviť taký návrh, ktorý bude mať šancu na schválenie v národnej rade ," povedal. Zároveň priznal, že k tomuto kroku má vážne výhrady strana Most-Híd. "Je to typická ľavicová téma a chceme, aby táto téma bola dotiahnutá do konca," pokračoval a zároveň zdôraznil, že že bez hlasov opozičných poslancov návrh ústavného zákona schválený nebude. 

Prišli prvé akceptovania

Hnutie Sme rodina podporia návrh ústavného zákona o zastropovaní veku odchodu do dôchodku. Po rokovaní s ministrom práce a sociálnych vecí Jánom Richterom to na utorňajšej tlačovej besede uviedol predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Hnutie Sme rodina však podľa neho presadzuje, aby muži a bezdetné ženy odchádzali do dôchodku najneskôr v 64 rokoch, ženy s jedným dieťaťom v 63,5 roku, ženy s dvomi deťmi v 63 rokoch a ženy s tromi a viac deťmi v 62,5 roku.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter predbežne akceptoval podmienku hnutia OĽaNO, aby ženy odchádzali do dôchodku o jeden rok skôr za každé dieťa, ktoré skončí aspoň strednú školu.  

Strana SaS považuje ústavné ohraničovanie veku odchodu do dôchodku za čistý populizmus. "V ústave nemajú byť zakonzervované oblasti, na ktoré musí hospodárska politika vlády reagovať podľa meniacich sa okolností. Takou oblasťou je aj ohraničenie dôchodkového veku, na ktorý majú zásadný vplyv ekonomické a demografické faktory. Tie, ako vieme, sa menia v čase,“ tvrdia v tlačovej správe predseda strany Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová. 

Pri Ficovom mechanizme dôchodok až v 71 rokoch

Vláda Roberta Fica zaviedla, aby od roku 2017 bolo automatické zvyšovanie veku odchodu do dôchodku podľa strednej dĺžky dožitia. V tomto roku tak idú ľudia do dôchodku v 62 rokoch a 139 dňoch. Podľa Fica by muži mohli dôchodkový strop na úrovni 65 rokov dosiahnuť v rokoch 2035 až 2037, pričom hranica 63 rokov pre ženy s vychovanými dvomi a viac deťmi by mohla platiť od roku 2025.  Pri tomto mechanizme ľudia, ktorí sa narodili, alebo ešte narodia v tomto roku, by odišli na penziu až v takmer 71 rokoch.   

SNS presadzuje, aby strop na odchod do dôchodku u mužov bol 64 rokov a u žien 63 rokov. Nemôže preto podporiť zmenu ústavného zákona, ktorú predložila strana Smer spočívajúcu v zastropovaní veku odchodu do dôchodku pre mužov na 65 rokov. Návrh Smeru  považujú národniari za málo ambiciózny. "Pokiaľ nebude možné presadiť uvedené v Ústave SR, SNS navrhne predmetný strop zákonom," tvrdia predstavitelia SNS.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy strany SMER -SD k dôchodkom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy