Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dvanásť rokov úsilia vyšlo nazmar. Reakcia Slovenska na odstúpenie USA od jadrovej dohody s Iránom
Zdielať na

Dvanásť rokov úsilia vyšlo nazmar. Reakcia Slovenska na odstúpenie USA od jadrovej dohody s Iránom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vystúpenie Spojených štátov amerických z jadrovej dohody s Iránom je mimoriadne závažným rozhodnutím a v kombinácii s avizovanými sankciami zo strany USA bude mať tento krok zásadný dopad na efektívnosť celej dohody s Iránom. Spolu s Európskou úniou Slovensko považuje tento krok za poľutovaniahodný, pretože dohoda bola výsledkov 12-ročného úsilia.

Na rozhodnutie USA reagoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok. Odstúpenie podľa neho vidíme aj v širšom kontexte – v kontexte snahy o dohodu so Severnou Kóreou. Takisto netreba podceňovať ani ekonomický dopad sankcií, ktoré chce Washington zaviesť. "Doteraz to bola z nášho pohľadu efektívna dohoda, pretože opakované inšpekcie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu potvrdili, že Irán dohodu dodržiava,“ uviedol Korčok.

Nezhoda v názoroch 

Je to ďalšia vec, v ktorej sa strategickí partneri USA a Európska únia nezhodnú. "Za EÚ – jedinou možnou odpoveďou v tejto chvíli je, že budeme vyzývať všetkých tých, ktorí v dohode zostali, aby ju dodržiavali. Vyzývame aj Irán, aby sa zdržal okamžitých krokov, ktorými bude reagovať na USA. Verím, že určitým spôsobom bude táto dohoda prinášať svoj cieľ,“ dodal štátny tajomník rezortu diplomacie.

Isté obavy sú však namieste aj z pohľadu dopadu rozhodnutia USA na Slovensko, ktorého export do Iránu je vo výške približne 25 miliónov eur.

Vo veci je kľúčová Kórea 

"Vieme veľmi dobre, že v tejto chvíli je na stole pokus o to, aby sme zbavili kórejský poloostrov jadrových zbraní. Je tu aj tento kontext,“ povedal Korčok. Závažnou otázkou je aj to, ako sa tento krok dotkne našich ekonomických záujmov v Iráne. "Musíme počkať, akým spôsobom a v akom rozsahu USA zavedú avizované sankcie. Aj tu musí byť EÚ jednotná. Máme tu svoje záujmy, súčasťou dohody bolo zrušenie sankcií, ktoré prináša aj ekonomický efekt. Nechceme, aby takéto jednostranné rozhodnutie malo dopad na ekonomiku a aktivity európskych firiem v Iráne,“ dodal štátny tajomník.

Americký prezident Donald Trump v utorok oznámil, že Spojené štáty odstupujú od jadrovej dohody s Iránom, ktorú označil za "hroznú a jednostrannú", založenú na klamstve. Trump zároveň podpísal prezidentský dekrét, ktorým odstupuje od medzinárodnej dohody z roku 2015 a plánuje opätovne zaviesť sankcie proti iránskemu režimu. Iné štáty tiež varoval, aby vláde v Teheráne nepomáhali

Na tento krok reagovali spoločne Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia. Lídri týchto krajín sa vyjadrili, že ľutujú rozhodnutie Trumpa. Iránsky prezident Hasan Rúhání pohrozil, že Irán je pripravený obnoviť svoje jadrové aktivity, pričom stať by sa tak mohlo už "v nadchádzajúcich týždňoch". Izraelský premiér Benjamin Netanjahu naopak krok USA privítal a označil ho za "historický". Ponechanie dohody v jej súčasnej podobe by podľa neho totiž znamenalo "katastrofu pre náš región i svetový mier".

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy