Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
PRIESKUM: Ak by Kiska odmietol kandidovať na prezidenta, najväčšiu šancu má Radičová
Zdielať na

PRIESKUM: Ak by Kiska odmietol kandidovať na prezidenta, najväčšiu šancu má Radičová

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentské voľby sú už na jar 2019. Prieskum agentúry Focus zostavil rebríček mien, ktoré by mali najväčšiu šancu uspieť v prípade, že by Andrej Kiska opäť nekandidoval. V prvej trojke sa umiestnil aj súčasný predseda NR SR Andrej Danko.

Vo februári 2017 sa prezident Andrej Kiska stretol s vtedajším predsedom vlády Robertom Ficom a predsedom NR SR Andrejom Dankom, kde im údajne povedal, že v ďalších voľbách už nebude kandidovať na prezidenta. 

Portál Denník N dal spraviť prieskum agentúre Focus. Otázka znela, koho by chceli ľudia za prezidenta, ak by nekandidoval Andrej Kiska. Prieskum sa uskutočnil medzi 24. až 30. aprílom na vzorke 1005 respondentov. 

Radičová favoritkou

Najväčšie šance na postup do druhého kola prezidentských volieb má bývalá premiérka Iveta Radičová. Volilo by ju 13,9 percenta ľudí. Momentálne pôsobí ako profesorka na Fakulte masmédií v Bratislave a tvrdí, že kandidovať nechce. "Nepripúšťam túto možnosť,“ povedala a za posledné mesiace svoju odpoveď nezmenila. "Napriek tomu, že Iveta Radičová z politiky odišla pomerne dávno, zachováva si u ľudí pomerne vysoký kredit. Možno preto, že bola premiérka, si ľudia myslia, že by sa dokázala tohto postu kompetentne ujať,“ myslí si šéf Focusu Martin Slosiarik. Bola by podľa neho určite relevantnou kandidátkou v prezidentských voľbách.

Komu ľudia ešte fandia?

Tesne na druhom mieste skončil predseda Slovenskej národne strany Andrej Danko s podporou 12,1 percenta. Ale aj ten kandidatúru odmieta. "Zatiaľ som navrhoval dve ženy predsedníctvu. 9. júna má SNS snem, kde sa budeme baviť o nomináciách,“ vravel Danko. Podľa prieskumu má vyššiu podporu medzi ľavicovo orientovanými voličmi.

Tretie miesto obsadila opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO). V prieskume získala 7,8 percenta. Zatiaľ sa strana nevyjadrila, kto ju v prezidentských voľbách bude zastupovať. 

Kandidáti dvoch najsilnejších strán, strany SMER-SD a SaS, ľudí veľmi nezaujali. Mená Maroša Šefčoviča a Roberta Mistríka, ktorí sa spomínajú ako možní kandidáti, sú až na konci rebríčka s veľmi malými ziskmi.

To, že ľudia nemajú jasno v tom, komu by dali svoju podporu, je zrejmé aj z prieskumu. Až 24,1 percenta ľudí nevie, koho by malo voliť a 17,2 percenta by voliť ani nešlo. 

Iveta Radičová 13,9 %
Andrej Danko 12,1 %
Veronika Remišová 7,8 %
Béla Bugár 5,3 %
Marian Kotleba 5 %
Štefan Harabin 4,6 %
Maroš Šefčovič 2,8 %
Eduard Chmelár 1,4 %
Robert Mistrik 1 %
Marián Čaučík 0,5 %
niekto iný 4,5 %
nešiel/a by voliť 17,2 %
nevie 24,1 %

Chmelár zvažuje, Kňažko odmieta

Politológ Eduard Chmelár na svojom facebookovom profile oznámil, že rozmýšľa o kandidatúre na prezidenta Slovenskej republiky. Podľa jeho slov ho na to, či už na sociálnych sieťach, v mailoch či osobne, vyzývajú mnohí jeho fanúšikovia. "Najmä pod vplyvom tejto rastúcej podpory rozmýšľam o kandidatúre na funkciu prezidenta Slovenskej republiky. Keď hovorím, že rozmýšľam, znamená to len toľko, že naozaj iba rozmýšľam – nie som z tých, ktorí zavádzajú verejnosť, že zvažujú, a popri tom už naplno pracujú ich volebné štáby," uviedol Chmelár na sociálnej sieti.

Od kandidatúry na prezidenta Slovenskej republiky dáva ruky preč aj bývalý kandidát na prezidenta Milan Kňažko. Ten dosiahol v prvom kole prezidentských volieb v roku 2014 12,9 percenta hlasov a stal sa tak štvrtým najúspešnejším kandidátom z pohľadu poradia. Vzhľadom na to, že kandidáti, ktorí boli vtedy pred ním svoju kandidatúru vylúčili, prípadne sa k nej ešte jednoznačne nevyjadrili, je na mieste otázka, či by nechcel kandidovať opäť. "To teda naozaj nie, ja si myslím, že raz stačilo ponúknuť takúto alternatívu," uviedol Kňažko. 

Pozrite si archívnu reportáž, kedy Andrej Kiska naznačil, že už nebude kandidovať na prezidenta v najbližších voľbách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy