Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podľa Gajdoša spĺňa Zmeko všetky predpoklady. Odborník ale tvrdí, že lepšie možnosti vláda ignorovala
Zdielať na

Podľa Gajdoša spĺňa Zmeko všetky predpoklady. Odborník ale tvrdí, že lepšie možnosti vláda ignorovala

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenská armáda bude mať nového náčelníka generálneho štábu. Generála Milana Maxima, ktorý odchádza do výsluhového dôchodku, by mal už čoskoro nahradiť generálmajor Daniel Zmeko. Minister obrany už tento návrh prekonzultoval s prezidentom Andrejom Kiskom a v stredu jeho vymenovanie schválila vláda.

Podľa ministra obrany ide o skúseného odborníka. "Generál Zmeko spĺňa všetky zákonné podmienky a má všetky profesionálne predpoklady na výkon funkcie náčelníka generálneho štábu," povedal minister obrany Peter Gajdoš. 

Prichádza z pozície riaditeľa Národného centra pre vyzbrojovanie. Prezident Kiska ho plánuje vymenovať vo štvrtok. Výber ale kritizuje Slovenský inštitút pre zahraničnú politiku, ktorý tvrdí, že Slovensko má lepších profesionálnych vojakov. Na protest proti vymenovaniu Zmeka odchádza z armády podľa DenníkaN aj skúsený generálmajor Pavel Macko. 

"Či už by išlo o niektorého zo zástupcov náčelníka generálneho štábu alebo niektorého z náčelník vzdušných alebo pozemných síl, to bola skupina ľudí, z ktorých by sa dali vybrať dobrí kandidáti. My sme ich ako keby dali nabok a vybrali sme niekoho, kto na túto pozíciu pripravený nebol," uviedol bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy