Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Danko vs. Kollár: Vytiahli na seba starú špinu. Vydieranie do politiky nepatrí
Zdielať na

Danko vs. Kollár: Vytiahli na seba starú špinu. Vydieranie do politiky nepatrí

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Andrej Danko a Boris Kollár v nedeľňajšej diskusií riešili nový zákon o voľbe a odvolaní policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie. Líder strany Sme Rodina si totiž myslí, že problémom je systém v štáte a oligarchovia.

Nový zákon o voľbe a odvolaní policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie nie je také ľahké zostaviť. Opozičná strana Sme Rodina zákon kritizuje, pretože zásadný problém nevidí v odpolitizovaní ale v oligarchoch. V nedeľu sa tak v televíznom dueli stretli predseda Národnej rady Andrej Danko a líder opozičnej strany Sme Rodina Boris Kollár. 

Podľa Kollára je dôležité, aby ľudia dostali možnosť opäť sa rozhodnúť. "Ľudia prestávajú veriť polícií, súdom. Máme tu dvojitý meter jeden je rovný a druhý rovnejší. Ja si myslím, že to vyhnalo na námestia ľudí a tí dali jasne najavo, že to chce zmenu.Tá situácia je už tak kritická, že si myslím, že by sa mal urobiť test, aby sa ľudia rozhodli. Dať im tú možnosť predčasných volieb. Vláda by nemala mať strach rozdať karty nanovo," povedal v diskusií Kollár. Okrem toho podotkol, že nebaží po žiadnej ministerskej stoličke, ide mu iba o dobro tejto spoločnosti. Zároveň rešpektuje, že je súčasťou opozície na štyri roky. Politická strana Sme Rodina vidí najväčší problém v dosadzovaní ľudí. To sa týka aj nového zákona o voľbe policajného prezidenta. "Zákony musia platiť pre všetkých, a nie že bude niekto rozkrádať len preto, že je náš. Treba zmenu v systéme. Ja verím momentálne len generálnej prokuratúre. Skutok sa nestal, toto sa nesmie stať na polícií. Voľba policajného zboru musí vychádzať zospodu od policajtov. Musí byť absolútne apolitická, a nie že ich minister vnútra vyberie, lebo sú to jeho pravé ruky," dodal Kollár. 

Predseda Národnej rady Andrej Danko na vyjadrenie Kollára reagoval tak, že spolieha na ministra vnútra, no celý zákon si pýta čas. "Ak dáme absolútnu moc novému prezidentovi, musíme vedieť, ako ho potom zastaviť. Diskusia o policajnom zbore je veľmi dôležitá. Ja vnímam prácu Tibora Gašpara ako jednu z najlepších. Takýto nový zákon si vyžaduje dlhé diskusie," uviedol. 

SITA

Danko na Kollára vytiahol kšeft s bývalým bossom bratislavského podsvetia

Danko stále za dôležité považuje upokojiť situáciu v uliciach  a zároveň povedal, že nikdy nemôže byť vo vedení štátu osoba, ktorá sa bojí, že ho bude niekto vydierať. Tým narážal aj na Borisa Kollára, ktorého kedysi za pozemok pri jeho lyžiarskom stredisku vydieral boss bratislavského podsvetia Juraj Ondrejčák alias Piťo. "Nemôže vás niekto prinútiť ku kontraktu. Pán Kollár je okrem toho aj členom Slovenskej informačnej služby. Ak ale cíti riziko v mojej osobe, Národný bezpečnostný úrad má právo ma preveriť. Mali by sme pristúpiť k previerkam,"  povedal Danko po tom, čo líder strany Sme Rodina vytiahol tému Ján Hoľko a SNS. Podľa Kollára, Hoľko ako pravá ruka predsedu Národnej rady kedysi obchodoval s talianskou mafiou, a to konkrétne s Vadalom. "Ak máte podozrenie na pána Hoľka,  tak ho dajte preveriť na NBÚ lebo on ma najvyššiu bezpečnostnú previerku. Vy ste potrebovali len SNS spojiť s talianskou mafiou a získať tak ľudí na svoju stranu," odpovedal Danko na Kollárovú poznámku. 

 Vláda požiadala o dôveru so starým programovým vyhlásením

Počas piatkového rokovania o vyslovení dôvery zo strany NR SR pre nový vládny kabinet bol zo sály vykázaný predseda strany OĽaNO. "Sú politici, ktorí radi zneužívajú rokovací poriadok. Pán Matovič bol upozornený na to, že nemá mať v sále fotografiu preto bol vykázaný,"  vysvetlil Andrej Danko. Taktiež sa vyjadril, že oceňuje prístup prezidenta Kisku a predsedu vlády Pellegriniho. Podľa jeho názoru totiž zvládame svoje problémy rovnako dobre ako iné štáty. Najdôležitejšie kroky pred novou vládou ešte len stoja. "Bola tu špinavá udalosť a som rád, že sa našiel kompromis riešenia vlády. Nie je to ale ešte za nami, preto vnímam tlak v uliciach a nevylučujem akýkoľvek iný vývoj. Nie je ani vylúčené, že vláda nezíska dôveru," dodal na záver. 

Pozrite si naše video z archívu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy