Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po rokoch prvý poslanecký deň. Kým Fico bol vážny, Kaliňák pribehol s víťazoslávnym gestom
Zdielať na

Po rokoch prvý poslanecký deň. Kým Fico bol vážny, Kaliňák pribehol s víťazoslávnym gestom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Aké to je vrátiť sa po rokoch z najväčšej kancelárie Úradu vlády do poslaneckých lavíc, o tom bývalý premiér a dnes už len poslanec Robert Fico novinárom nepovedal. Exminister vnútra Robert Kaliňáka sa naopak novinárom nevyhol. Ani jeden z nich, ani exministerka Lucia Žitňanská ale narozdiel od náhradníkov už v parlamente nemuseli skladať poslanecký sľub.

Vo štvrtok premiér Fico, v piatok už poslanec Fico. Po rokoch ovládal jedno zo 150 hlasovacích zariadení v rokovacej sále. Novinári ale od rána na rozhovor čakali márne. Neprišiel podpísať ani prezenčnú listinu, do sály vošiel vchodom, kam nemajú novinári prístup.

Čerstvo zvolený člen Výboru pre hospodárske záležitosti Robert Fico sa rozhodol na svoje prvé zasadnutie neprísť. "Pán premiér poslednú dobu prežíva dosť veľké nervové situácie, no ja si myslím, že si potrebuje oddýchnuť. Vidíte, že to nie je také jednoduché odísť len tak po desiatich rokoch," zastal sa ho koaličný partner Béla Bugár. Otázka, či a ako dlho ostane Fico poslancom ostala nezodpovedaná.

Kým Fico sa tváril vážne, Kaliňák vošiel do sály veselý s víťazným gestom. Narozdiel od Fica sa zúčastnil aj rokovania Ústavnoprávneho výboru, ktorého členom sa stal. Obaja dostali výhodné miesta. Sedia totiž rovno pod balkónom pre novinárov, a tí ich tak počas celej schôdze s výnimkou krátkeho fototermínu nemôžu vôbec vidieť ani nakrúcať, a teda ani mať prehľad, či vôbec sedia v rokovacej sále.

Fico bol roky zvyknutý na oslovenie premiér a opozícia si v piatok opakovane užívala oslovenie poslanec Fico. Doteraz ho vyzývali odstúpiť, v súčasnosti ho už žiadajú odísť. "Vyzval som poslanca Fica a poslanca Kaliňáka, aby pokiaľ možno ešte dnes sa vzdali poslaneckých mandátov," uviedol v rozprave Igor Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy